Sanatate

Consumul regulat de aspirină este nociv pentru persoanele sănătoase

Persoanele sănătoase care iau zilnic aspirină, sperînd să prevină producerea accidentelor cardiovasculare, sînt expuse unui risc crescut de declanşare a hemoragiilor, potrivit unui studiu britanic prezentat la o conferinţă medicală ce a avut loc la Barcelona.

Acest studiu nu contestă binefacerile aspirinei în cazul persoanelor ce prezintă riscuri cardiovasculare, prin efectul ei anticoagulant, ci doreşte să tragă un semnal de alarmă în ceea ce priveşte consumul regulat de aspirină de către persoanele sănătoase.

“Åžtim că pacienÅ£ii ce prezintă simptome ale unor maladii cardiovasculare, precum angina pectorală, atacurile cardiace sau cerebrale, pot să reducă aceste riscuri prin administrarea zilnică a unei mici doze de aspirină”, a explicat profesorul Peter Weissberg, directorul British Heart Foundation, care a ajutat la finanÅ£area studiului.

Concluziile acestui studiu sînt în acord cu recomandările actuale ale medicilor, potrivit cărora persoanele care nu au fost diagnosticate cu o maladie arterială sau cardiacă şi nu prezintă simptome ale acestora nu ar trebui să ia aspirină, deoarece riscul de producere a unor hemoragii poate fi mai mare decît binefacerile aduse de acest medicament.

Studiul a fost coordonat de profesorul Gerry Fowkes, de la Universitatea din Edinburgh, şi a fost prezentat la sfîrşitul săptămînii trecute la congresul Societăţii europene de cardiologie, desfăşurat în Barcelona.

La studiu au participat 3.500 de bărbaţi şi femei, cu vîrste cuprinse între 50 şi 75 de ani, fără antecedente cardiovasculare, cărora li s‑a administrat zilnic fie 100 de miligrame de aspirină, fie un placebo. Aceşti pacienţi au fost monitorizaţi timp de opt ani.

Nu au existat diferenţe între numărul atacurilor cardiace şi cerebrale înregistrat în cadrul celor două grupuri. În schimb, doi la sută dintre persoanele care au primit aspirină au făcut hemoragii interne, faţă de doar 1,2 la sută dintre cele care au primit un placebo.

În 2005, la nivel mondial, maladiile cardiovasculare au făcut 17,5 milioane de victime, reprezentînd 30 la sută din totalul deceselor, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *