LifeStyle, Sanatate

Consumul de alimente în cantităţi moderate duce la activarea unui process complex de incetinire a imbătrânirii

Reducerea cantităţii de alimente consummate duce la încetinirea procesului de îmbătrânire şi la creşterea longevităţii la diferite specii. Fenomenul a fost observat cu ani în urma , dar nu a putut fi explicat. S-a speculat că ar fi rezultatul reducerii ratei metabolice, care implicit, ar duce la reducerea cantităţii de substanţe toxice acumulate in organism facilitand astfel încetinirea îmbătrânirii. Recent s-a descoperit că fenomenul este rezultatul unui proces activ de stimulare a catorva factori specifici care induc producerea de substanţe cu proprietăţi antioxidative in celule, ajutand astfel la lupta împotriva îmbătrânirii.

Consumul de alimente în cantităţi reduse (40-60% din consumul normal), dar care nu duce la înfometare, are care rezultat creşterea duratei de viaţa şi reducerea incidenţei bolilor asociate cu procesul de îmbătrânire. Acest fenomen a fost observat în studii multiple făcute pe drojdii, viermi sau şoareci. Ceea ce ramane înca neînteles este mecanismul prin care se produce fenomenul.

Revista Nature a publicat recent doua studii care aduc primele dovezi pentru identificarea unor gene implicate în acest proces. Cele doua gene codeaza pentru proteine cunoscute până acum ca factori regulatori în geneza embrionară. In plus, unul dintre cei doi factori funcţioneaza, cel puţin la oameni, şi în controlul metabolismului glucozei.

Citeste articolul integral!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *