FILME

Concerte si avanpremiere la Constanta

Festivalul International al Producatorilor de Film Independenti aduce cele mai tari filme si concerte ale verii la Constanta. Ajuns la cea de-a treia editie, IPIFF 2008 se va desfasura in Constanta si Mamaia intre 14-20 IULIE 2008. Evenimentele speciale IPIFF 2008 vor incepe marti 15 iulie, aceasta zi fiind una speciala pentru fanii hip hop-ului romanesc. Ei vor putea viziona documentarul Luni – O zi din viata lui Sisu, in regia lui Marian Crisan, regizorul premiat in acest an cu Palme D’Or la Cannes pentru scurt metraj. Dupa film, va urma un exploziv concert La Familia.

Luni prezinta o zi din viata lui Tudor Sisu (La Familia), obisnuita si totusi neobisnuita. Tudor a fost la inchisoare de doua ori pentru trafic si consum de droguri. A fost eliberat in noiembrie 2007, si este acum tinut sub supraveghere de catre politie. In fiecare luni, artistul trebuie sa se prezinte la politie pentru a face dovada ca nu a fugit din tara.

Formatia La Familia s-a format in urma cu 11 ani, in 1997. Cei doi membri, Dragos “Puya” Gardescu si Tudor Sisu, au avut o ascensiune rapida, cucerind publicul din Romania prin atitudinea lor noua pentru piata muzicala, ei fiind apreciati pentru stilul lor original dar mai ales pentru faptul ca nu copiau muzica din strainatate.

Albume ca “Nicaieri nu-i ca acasa” , “Bine ai venit in Paradis” sau “Familiarizeaza-te” le-au adus aprecierea fanilor si criticilor de gen, La Familia devenind un punct de referinta in Hip-Hop-ul romanesc.

Pentru seara de joi 17 iulie, IPIFF a pregatit alte doua evenimente speciale, intr-o seara speciala dedicata regizorului Radu Gabrea, unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati regizori si scenaristi romani.

Spectatorii vor putea viziona in avanpremiera Calatoria lui Gruber, un film vorbit preponderent in germana, cu dialoguri intense al carui subiect este inspirat din realitatea cruda a anilor ’40 – deportarea si exterminarea evreilor. In film, vor putea fi vazuti Florin Piersic Jr, Claudiu Bleont, Alexandru Bindea, Razvan Vasilescu si Marcel Iures.

Cel de-al doilea eveniment al serii este unul la fel de special: vizionarea in premiera mondiala a documentarului Romania! Romania! II: Cautandu-l pe Schwartz, urmat de un inedit concert Yale Strom si 10 Prajini.

Romania! Romania!, primul documentar al lui Radu Gabrea despre muzica klezmer, a fost primit cu entuziasm la numeroase festivaluri europene si americane, laudat de critici si distins cu Premiul UCIN pentru film documentar in anul 2007. El a constituit o originala incusiune in muzica idis traditionala, muzica “klezmer” dezvaluind legatura dintre aceasta si “Doina”, adanc inradacinata in folclorul romanesc.

Acum, Radu Gabrea revine cu Romania! Romania! II: Cautandu-l pe Schwartz. Daca in prima parte petrecuta in SUA, unde prin intermediul acestei muzici, descendenti ai familiilor de evrei plecati din Romania isi amintesc cu nostalgie de pamantul natal, partea a doua a filmului o urmareste pe marea cantareata klezmer Elizabeth Schwartz (prezenta si in prima pelicula), care impreuna cu sotul ei, cantaretul, violonistul si muzicologul Yale Strom, vine in Romania in cautarea radacinilor familiei Elisabetei.

Yale Strom (cantaret, compozitor, realizator de film, scriitor, fotograf, dramaturg). Activitatea lui Strom s-a concentrat pe interpretarea de muzica klezmer din randul comunitatilor evreiesti. Treptat, s-a concentrat pe examinarea tuturor aspectelor legate de cultura lor, de dupa cel de-al doilea razboi mondial pana in prezent. Dupa mai mult de doua decenii, si 70 astfel de expeditii de cercetare, Strom a devenit unul dintre cei mai importanti etnografi – artisti interpreti de muzica klezmer.

IPIFF 2008 este organizat de Consiliul Judetean Constanta si produs de Uniunea Producatorilor de Film si Audiovizual din Romania – UPFAR cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.

Spectacolele din cadrul IPIFF 2008 vor avea loc zilnic la Cityplex Tomis Mall – Constanta, Arenele Tomis – Constanta, Teatrul National – Constanta si Cinema pe plaja – Mamaia (terasa hotelului Flora).

Sponsori: Kodak Cinelabs Romania, Romtelecom, Santal, Prooptiki Romania, MediaPro Distribution, Eurovino, Vinexport

Parteneri media: TVR, TVR Cultural, Romania Actualitati, Romania Cultural, Kiss FM, TV Neptun, Romania Libera, Ziua, Revista 22, Best Magazin, Observator Cultural, Telegraf, Filmul tau, Sapte Seri, Oblique TV Magazin.

Parteneri media online: www.CineFan.ro, www.Port.ro, www.Videofil.ro, www.HotNews.ro, www.BizCampus.ro, www.RadioLynx.ro, www.SapteSeri.ro, www.InfoArte.ro

Pentru informatii suplimentare si propuneri de colaborare, va stau la dispozitie.

http://www.ipiff.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *