Concerte

Concert Mauricio Kagel

Asociația Propuls va invita duminica, 20 martie 2011, la concertul dedicat compozitorului argentiniano-german Mauricio Kagel, eveniment in cadrul caruia va fi prezentata in premiera romaneasca lucrarea Die Stucke der Windrose fur Salonorchester (Roza Vanturilor: piese pentru orchestra de salon).

Mauricio Kagel a fost una dintre personalitatile efervescente ale secolului XX, artist tentant deopotriva pentru public si critica, al carui limbaj compozitional fluidizeaza barierele pre-existente intre muzica, literatura si film. Autodidact, influentat de imaginarul borgesian, caustic si provocator, ludic in acceptarea personala a traditiei academice, Kagel este un punct de reper constant pentru viata culturala si marile scene ale lumii. In Romania, personalitatea sa este prea putin cunoscuta, iar initiativa Asociatiei Propuls vine ca o necesitate a tinerilor muzicieni de a realiza conexiunea cu repertoriul contemporan international.

Die Stucke der Windrose, cea mai cunoscuta creatie semnata de Kagel la inceputul anilor 90 si dedicata unui ansamblu emblematic pentru muzica de consum a societatii burgheze de la sfarsitul secolului XIX, orchestra de salon, poate fi inteleasa ca o capricioasa calatorie muzicala, o reflectie componistica asupra unui mod particular de reprezentare a celorlalte culturi in muzica occidentala. Reprezinta in acelasi timp o critica a modului in care caracterul etnic este constituit sau reprezentat in muzica. Estul, Sudul, Nord-Estul, Sud-Estul si Nord-Vestul devin personaje filosofic-muzicale, busola fiind subordonata deopotriva magnetismului si perceptiei umane asupra spatiului.

Ansamblul Propuls a luat fiinta in anul 2006, avand ca scop realizarea unei stagiuni concertistice independente prin intermediul careia contemporaneitatea muzicala sa intre in circuitul urban larg si sa devina reper pentru generatiile tinere. De aceea, ansamblul a sustinut concerte atat in spatii consacrate precum Ateneul Roman sau Aula Palatului Cantacuzino, cat si in spatii neconventionale, de exemplu, Padurea Mgureni, in cadrul festivalului Forest Vibes.
Alexandru Solonaru este singurul dirijor din generatia lui care si-a dedicat talentul fenomenului componistic contemporan. Activitatea sa artistica si organizatorica s-a evidentiat cu ocazia concertelor dedicate lui Aurel Stroe, Stefan Niculescu sau Tiberiu Olah, precum si a unor evenimente nonconventionale sau spectacole multimedia. Alexandru Solonaru promoveaza atat numele consacrate pe plan international, fiind dirijorul primelor auditii romanesti ale unor opusuri semnate de Steve Reich sau Kevin Volans, cat si tanara generatie de compozitori romani, prin numeroasele prime auditii absolute pe care le-a realizat.

Evenimentul se va desfasura duminica, 20 martie 2001, la ora 19.00, in Studioul de Opera al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti din strada Stirbei Voda nr. 33.

Este realizat cu sprijinul Goethe-Institut Bucuresti si are ca parteneri Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti și Sambata Sonora.
Parteneri media: TVR Cultural, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Romania Libera, TATAIA, 24-FUN, feeder.ro, liternet.ro, port.ro, metropotam.ro, iconcert.ro, artactmagazine.ro, punkto.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *