LifeStyle

Computerul – un joc al mintii pentru copii?

Ce site-uri accesează copiii pe Internet, cât ştiu părinţii despre cum utilizează copiii computerul, cum pot fi ghidaţi copiii să ia partea bună a Internetului, ce fac poliţia şi organizaţiile neguvernamentale în ceea ce priveşte infracţiunile prin mijloace computerizate la adresa copiilor.
Acestea sunt câteva dintre subiectele discutate la masa rotundă Siguranţa on-line a copiilor, organizată de Microsoft România şi International Centre for Missing and Exploited Children (ICMEC), vineri, 17 martie 2006.

La masa rotundă “SiguranÅ£a online a copiilor” au participat peste 50 de reprezentanÅ£i ai autorităţilor, societăţii civile, profesori, experÅ£i din industrie ÅŸi lideri de opinie din România, cum ar fi: UNICEF, “SalvaÅ£i copiii”, PoliÅ£ia Română – Serviciul pentru Combaterea Crimei Organizate, Ministerul EducaÅ£iei ÅŸi Cercetării, mediul academic. AceÅŸtia au încercat să identifice modalităţile de oprire a activităţilor ilegale ÅŸi dăunătoare derulate prin Internet, care îi vizează pe minori.

“Din ce în ce mai mulÅ£i copii sunt acum online ÅŸi folosesc internsiv Internetul. Este greu de imaginat o formă de infracÅ£iune mai dăunătoare decât atacurile care îi vizează pe tinerii noÅŸtri”, a spus Ovidiu Artopolescu, director general al Microsoft România. Programul a fost lansat anul trecut în România, după modelul SUA, unde corporaÅ£ia multi-naÅ£ională îl derulează de mai mulÅ£i ani.

“Copiii folosesc din ce în ce mai des Internetul pentru a lua legătura cu prieteni, colegi din toată lumea. Acest lucru deschide noi orizonturi, dar atrage ÅŸi riscuri de care copiii ÅŸi tinerii trebuie să se ferească. Ei trebuie să cunoască aceste riscuri. De aceea, educaÅ£ia lor este foarte importantă. Ei pot beneficia de această educaÅ£ie în ÅŸcoală, acasă se pot informa online sau offline. Educatorii, la rândul lor, trebuie să aibă la dispoziÅ£ie resurse pentru a fi la curent cu problemele securităţii sistemelor de calcul ÅŸi siguranÅ£ei Internet” spune Pam Portin, Directorul Programului Childrens Online Safety din cadrul corporaÅ£iei americane Microsoft. Prin programul Childrens Online Safety, ofiÅ£erii de poliÅ£ie au fost instruiÅ£i anul trecut de către reprezentanÅ£i ai INTERPOL ÅŸi ICMEC în combaterea criminalităţii informatice cu privire la copii.

“Echipele de lucrători sociali stradali ai organizaÅ£iei SalvaÅ£i Copiii au descoperit că e-mailul este o metodă frecvent utilizată de copiii din stradă pentru a intra în legătură cu potenÅ£iali abuzatori, cunoscuÅ£i în stradă ca sponsori. CorespondenÅ£a e iniÅ£iată de către proxeneÅ£i, la rândul lor abuzatori, interesaÅ£i să comunice rapid atât cu adulÅ£ii în căutare de victime copii, dar ÅŸi cu copiii sau adolescenÅ£ii care acceptă astfel de relaÅ£ii. Acext exemplu indică la ce grad de extindere a ajuns comunicarea prin intermediul sistemelor informatice. E-mailul, chat-urile, sistemele de partajare de fiÅŸiere (reÅ£elele peer-to-peer) sunt cunoscute ÅŸi exploatate de către copii ÅŸi tineri, dornici în orice moment să comunice. Iar printr-un singur click, copiii pot intra în contact cu persoanele străine care le propun întâlniri.

Cititi mai mult!

www.euractiv.ro