LifeStyle, Sanatate

Complicaţiile oreionului pot conduce la sterilitate

Oreionul, sau parotidita epidemică, este o boala infecţioasă provocată de virusul urilian, care generează leziuni ale ţesutului glandelor salivare, în special parotide, precum şi leziuni ale sistemului nervos central.

Oreionul apare în general la copiii din colectivităţi, unde aglomeraÅ£ia favorizează transmiterea virusului. “Majoritatea cazurilor se identifică la copiii de 5‑10 ani, iar aproximativ 85 la sută dintre îmbolnăviri apar la copii sub 15 ani. De la introducerea vaccinări, morbiditatea prin oreion a scăzut foarte mult la grupa de vîrsta 5‑9 ani, devenind mai frecventă la adolescenÅ£i”, ne-a spus dl prof.univ.dr. Dan MârÅ£u, ÅŸeful Clinicii de ORL din cadrul Spitalului de Recuperare din IaÅŸi.

Oreionul apare, în general, în lunile de iarnă ÅŸi de primăvară, dar, sporadic, poate apărea pe tot parcursul anului. El se transmite prin picături de salivă provenite de la persoana bolnavă, poartă de acces constituind‑o nasul sau cavitatea bucală. Localizarea este glanda parotidă. Aceasta, în mod normal, nu se palpează însă în cazul oreionului devine vizibilă, se tumefiază zona din faÅ£a urechii ÅŸi din spatele mandibulei, încît pare o deformare a regiunii respective. TumefacÅ£ia se accentuează progresiv ÅŸi poate fi maximă în primele trei zile, iar în următoarele cinci zile descreÅŸte treptat. Umflătura este însoÅ£ită de durere. “Febra poate fi prezentă în perioada de invazie sau în situaÅ£ia în care apar diseminări ale virusului, spre exemplu orhita la băieÅ£i (care poate genera sterilitate prin atrofie testiculară) sau ovulita la fete (inflamarea ovarelor), aceasta din urmă fiind mult mai rară ÅŸi fără gravitate. Există ÅŸi alte complicaÅ£ii posibile ale oreionului, precum pancreatita uriliană, meningita ÅŸi mai rar encefalita”, ne-a spus dl dr. MârÅ£u.

Oreionul se tratează la domiciliu, internarea fiind necesară doar în formele severe, complicate, după ce diagnosticul a fost pus de către medicul de familie. Bolnavul trebuie izolat la domiciliu, să nu facă efort, să stea în pat 10‑14 zile, să respecte un regim alimentar adecvat, să consume lichide şi alimente semisolide, puţine dulciuri şi grăsimi. Tratamentul medicamentos include antiinflamatoare şi antitermice administrate la indicaţia medicului. Vaccinarea este extrem de benefică. Vaccinul se face după vîrsta de un an, este un produs biologic trivalent ce asigură imunitate pentru oreion dar şi pentru rubeolă şi rujeolă. Se face o singură doză şi se repetă la şcoală, în clasa întîi.

În cazul în care un copil a suferit de oreion, este neobişnuit ca acesta să contracteze din nou virusul urilian, deoarece, o dată ce a avut oreion, va capătă imunitate pe tot parcursul vieţii. Aşadar, orice inflamare a glandelor salivare, ulterioară oreionului, va semnifica prezenţa altui tip de infecţie.

www.evenimentul.ro 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *