Evenimente

Complexul rupestru Murfatlar Basarabi, expozitie aniversara

Muzeul National de Istorie a Romaniei in colaborare cu Institutul de Arheologie ‘Vasile Parvan’ si Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, avand drept parteneri Institutul National al Monumentelor Istorice, Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, Columbia University din New York City si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare de Optoelectronica anunta deschiderea – in data de 18 decembrie 2007 – a unei noi expozitii temporare cu tema “O ISTORIE IN CRETÄ‚. COMPLEXUL RUPESTRU DE LA MURFATLAR – BASARABI”, ocazionate de aniversarea a 50 de ani de la descoperirea acestui monument arheologic unic în Europa. In cadrul acesteia publicul va avea ocazia sa cunoasca o serie de marturii arheologice interesante descoperite aici – majoritatea expuse pentru prima data –, insotite de o propunere moderna de reconstituire a celei mai bine pastrate portiuni a acestui monument, cat si de numeroase imagini de arhiva legate de cercetarea si conservarea sa.

Aceasta expozitie – cu caracter aniversar si documentar deopotriva – propune o abordare noua cu privire la fenomenul istoric al crestinarii spatiului dintre Dunare si Marea Neagra, fiind elaborata din perspectiva prezentarii si readucerii in actualitate a acestui monument important. Astfel, va fi prezentat, publicului larg si specialistilor, un inedit material documentar, constituit din fotografii si planuri de arhiva, din timpul sapaturilor arheologice din anii ’50-’60, dar si din inregistrari recente, din anii 2004-2007 (fotografii, relevee etc.). Piesele arheologice, descoperite cu ocazia cercetarilor efectuate la mijlocul secolului trecut in ansamblul rupestru de la Murfatlar – Basarabi, vor fi expuse intr-o ipostaza functionala, fiind integrate parcursului expozitional ca marturii nescrise legate de istoria acestui vestigiu. Principalele sectiuni urmaresc ilustrarea unei tematici ample dedicate istoricului cercetarilor, carierelor de creta din imediata apropiere a bisericutelor, locuirii din cadrul complexului rupestru, elementelor de ordin funerar, spatiului religios (cea mai importanta sectiune a expozitiei, ce va cuprinde si o reconstituire in marime naturala a bisericutei B1, cea mai bine pastrata si care a suferit cele mai putine interventii moderne) si – nu in ultimul rand – problemelor de restaurare si conservare a complexului rupestru de la Murfatlar – Basarabi.
Vernisajul expozitiei urmeaza sa aiba loc la sediul Muzeului National de Istorie a Romaniei, in data de 18 decembrie 2007, la ora 1400, corp Stavropoleos, etaj 2, sala 35.
In cursul anului 2008 sunt preconizate o serie de evenimente conexe subiectului expozitiei “O ISTORIE IN CRETÄ‚. COMPLEXUL RUPESTRU DE LA MURFATLAR – BASARABI” si itinerarea acesteia in cadrul altor institutii muzeale din Romania.

Muzeul National de Istorie a Romaniei isi implineste astfel, din nou, atat menirea de a contribui la rememorarea unor momente semnificative ale cercetarii arheologice din Romania, cat si pe aceea de a prezenta publicului si specialistilor problematica aparte si „istoria” recenta a unui monument exceptional din patrimoniul cultural national.

PARTENERI MEDIA: Sapte Seri, Historia, Onlinegallery.ro, ComunicatedePresa.ro

Persoane de contact: Andra Samson (Departament Arheologie Preventivă, e-mail: (adresa de email este ascunsa din motive de securitate)) şi Adela Stan (Departament Relaţii Publice, e-mail: (adresa de email este ascunsa din motive de securitate))
Pagină web dedicată: http://www.mnir.ro/basarabi/index.html
www.mnir.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *