Vedete

Colea Rautu a incetat din viata

Colea Răutu (n. Colea Rutkovski, în Republica Moldova) a fost un celebru actor român de teatru şi film, conform Wikipedia. A fost cel mai mare fiu din cei patru copii ai familiei Rutkovschi, alaturi de Larisa, Natalia si Valentin A absolvit Academia de artă dramatică din Bucureşti. A fost elev la Colegiul „Regele Ferdinand” din Chisinau. Nu i-a placut niciodata cartea, asa cum singur recunoastea, in schimb ii placea foarte mult fotbalul, jucand ceva vreme in echipa Uzinelor „Mociornita” A urmat apoi Conservatorul de Arta Dramatica din Bucuresti A fost mai intai corist la Opera din Cluj.

A debutat la Teatrul de Revistă „Cărăbuş” condus de Constantin Tănase, unde a interpretat mai ales cuplete social-satirice. Tot acolo a interpretat prima oară faimosul şlagăr „Ţi-a ieşit coşaru-n drum“, de Gherase Dendrino, pe versuri de Puiu Maximilian. La iniţiativa lui Sică Alexandrescu a jucat la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Între anii 1952-1968 a jucat la Teatrul Giuleşti. A jucat, pentru scurt timp, si la Teatrul din Pitesti A interpretat roluri în peste 70 de filme de lung metraj, atât româneşti cât şi străine, în seriale de televiziune. [1] Rolul sau de debut (Ilie Barbu) a ramas reperul intregii sale filmografii. A debutat în film cu rolul protagonistului din „Desfăşurarea”, regia Paul Călinescu, prima ecranizare după Marin Preda. [2]

A facut roluri memorabile in “Moara cu noroc”, “Mihai Viteazul”, “Fratii Jderi”, “Nemuritorii”, “Pintea” etc

Actorul a primit premiul ACIN in 1988, pentru intreaga activitate, si s-a numarat printre laureatii Galei “Varsta de Aur” din 2001, ai Premiilor Nationale in Domeniul Teatrului si Galei Premiilor in Cinematografie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *