LifeStyle

Codonanthe trebuie ferită de lumină şi frig

Codonanthe este o plantă perenă de mici dimensiuni, originară din America central-meridională, care poate ajunge la o înălţime de maximum 30 de centimetri. Este vorba despre o plantă mereu verde, care îşi păstrează frunzele pe tot parcursul anului. Codonanthe are tulpini lungi, care se ramifică din ce în ce mai mult odată cu trecerea anilor. Frunzele sunt mici şi ovale, de culoare verde închis, cărnoase, lucioase sau acoperite cu peri mici, în funcţie de specie. Pe tot parcursul anului, planta produce mici flori în formă de trompetă, albe sau crem. Acestea produc fructe asemănătoare cu măslinele verzi de mici dimensiuni, care, ajunse la maturitate, capătă culoarea roşie sau portocalie. Aceste plante sunt potrivite pentru a fi cultivate în ghivece atârnate, din care tulpinile se ridică într-o manieră extrem de elegantă.

ÃŽngrijire
Planta trebuie ţinută într-un loc destul de luminos, dar ferită de razele directe ale soarelui şi de lumina prea puternică. Poate fi cultivată în regiuni cu temperaturi nu mai mici de cinci-şase grade Celsius, deci în zonele cu ierni foarte blânde. Poate fi mutată în exterior doar când temperatura este mai mare de 15 grade Celsius. Planta trebuie udată cu regularitate, o dată la două săptămâni, cu două, maximum trei pahare de apă, lăsând solul să fie cât de cât uscat între udări. Este recomandat, de asemenea, ca după udare vasul ghiveciului să fie golit de apă pentru a evita putrezirea rădăcinilor. Pentru a favoriza apariţia continuă a florilor este indicat ca în apa pentru udat să se amestece o dată la 15-20 de zile îngrăşământ pentru plantele cu flori. Sunt preferabile îngrăşămintele bogate în azot şi potasiu.
În cazul în care planta este cultivată în apartament, pentru a creşte umiditatea în perioada lunilor calde sau atunci când este pusă în funcţiune instalaţia de încălzire este bine ca planta să fie pulverizată folosindu-se apă demineralizată. Codonanthe nu are rădăcini foarte mari şi de aceea nu are nevoie de ghivece pe măsură. Este esenţial pentru buna dezvoltare a plantei ca aceasta să fie cultivată într-un amestec de teren foarte bine drenat.

Înmulţire, paraziţi şi boli
Codonanthe se înmulţeşte prin seminţe, care trebuie plantate primăvara. De asemenea, primăvara şi vara este posibilă multiplicarea plantei prin prelevarea de crenguţe mature, semilemnoase, care se ţin într-un pahar cu apă până fac rădăcini, după care se plantează în ghivece.
Planta poate fi afectată cel mai des de putrezirea rădăcinilor. Ocazional, aceasta poate fi atacată de acarieni. Poate fi tratată preventiv cu un insecticid pentru a preîntâmpina apariţia afidelor sau a bolilor provocate de diferite ciuperci.

 

Sursa: www.monitorulsv.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *