LifeStyle

Ciubotica cucului, un leac la indemana

ciuboticacucului
Florile galben – aurii ale acestei specii de ciuboca-cucului raspândesc o mireasmă placută, asemănătoare mierii şi formează o umbrelă dispusă pe o tulpină înaltă de 10-20 de centimetri, care se ridica din centrul unei reozete. Aceastăvarietate se mai numeşte aglică, anghelină, calce, cinci-foi, cizma-cucului, talpa-gâştei, ţâţa-caprei, ţâţa-oii, urechiţa -ursului.



Ea creşte cu precădere pe câmpiile din zonele deluroase şi prealpine. Foarte răspândită, Primula eliator, cunoscută tot sub numele de ciuboţica-cucului, dar şi de aglici, agrişel sau ţâţa-vacii, creşte pe mai toate câmpiile, la margini de păduri şi sub tufişuri şi poartă pe tulpina înaltă o umbrelă florală de un galben deschis, ci un parfum slab. Forţa ei curativă este egală în valoare cu cea a Primulei officinalis, putând fi folosită exact în acelaşi fel. O altă subspecie, Primula auricula, cunoscută sub denumirile de urechea-ursului , ciuboţica -cucului, ciuboţica-ursului, urechea-şoarecelui, urechiuşe, este o plantă alpină, care se află sub stricta ocrotire a legii, neavând deci voie să fie culeasă.
Ceaiul ar trebui preferat oricărui somnifer chimic. Acestea din urmă distrug sistemul nervos, în timp ce ceaiul înlătură toate tulburările nervoase.
Ceaiul de ciuboţica-cucului este în plus şi un mijloc excelent de întărire a nervilor şi de tonifiere a inimii, calmează migrena şi durerile de cap pe bază nervoasă, are un efect ieşit din comun asupra inflamaţiei miocardului, a hidropiziei şi a tendinţei spre apoplexie. O fiertura de rădăcini, amestecată cu miere, da un ceai pentru rinichi care ajută la eliminarea calculului vezical (pietrei de vezică).
Se recomandă următorul ceai depurativ de primăvară:
50 grame de ciuboţica-cucului
50 grame de mlădiţe de soc
15 grame de frunze de urzici
15 grame de rădăcini de păpădie.
Se foloseşte 1 linguriţă (cu vârf) din acest amestec la ¼ de apă, plantele se opăresc şi se lasă să stea 3 minute. Se beau în timpul zilei 2 ceşti, înghiţitură cu înghiţitură; ceaiul se îndulceşte eventual cu puţină miere. (Prin mlădiţe de soc se înţeleg mugurii tineri, care tocmai răsar primăvara).
Performanţe foarte bune în afecţiunile inimii realizează vinul de ciuboţica-cucului, pe care ni-l putem prepara singuri primăvara. Se umple o sticlă de 2 litri cu flori proaspete de ciuboţica-cucului (umbelele florale întregi), fără a se îndesa, iar deasupra se toarnă vin alb natural, curat. Florile trebuie să fie acoperite. Sticla se lasă, astupată uşor cu un dop de plută, să stea 14 zile în soare. În afecţiunile cardiace se ia din când în când câte o înghiţitură de vin, cardiacii pot să bea până la 3 linguri pline pe zi.
Mod de folosire
– infuzie: Se opăreÅŸte 1 linguriţă (cu vârf) de plante cu 1 litru de apă ÅŸi se lasă să stea puÅ£in.

Sursa: www.monitorulsv.ro

One Comment

  1. este intr-adevar buna, eu beau ceai de cuibotica cucului cand n-am somn ..fac infuzie de ciubotica cu miere..ajuta foarte mult, parca simt ca ma destreseaza.

Comments are closed.