LifeStyle

Ciocolata

Descoperita cu mult inaintea erei noastre, in Mexic, sub forma de pastai, ciocolata era numita “hrana zeilor”.
boabechocolate
Aztecii credeau ca sarpele cu pene a adus arborele de cacao din Paradis pentru a le da oamenilor putere si intelepciune. Maiasii au fost primii care au descoperit ciocolata si i-au atribuit puteri miraculoase. Ea era folosita in ritualuri religioase, precum si in tratamentul unor afectiuni foarte raspandite: febra, tusea si durerile din timpul sarcinii. Licoarea magica maiasa era mult diferita de ciocolata fierbinte de astazi: ei nu o indulceau (nici nu cunosteau zaharul), ci o foloseau ca si condiment exotic.
O data cu decaderea civilizatiei maia, ciocolata a fost preluata de azteci, care i-au adus o modificare importanta: au adaugat miere si vanilie. Astfel ciocolata a devenit foarte importanta, fiind folosita ca si moneda de schimb, alaturi de aur.
chocolate
In zilele noastre insa, foarte multe persoane o exclud din alimentatie, de teama ingrasarii. 2-3 tablete de ciocolata insa nu afecteaza silueta.
Antioxidantii din ciocolata au fost primii care au atras atentia specialistilor. Romanii mor cel mai frecvent de boli cardiovasculare (inima, infarcte cerebrale, etc.), iar nivelul crescut de colesterol din sange are un rol negativ major in evolutia acestor boli. Colesterolul in exces are tendinta sa se depuna pe vasele de sange si sa le ingusteze, reducand cantitatea de sange livrata tesuturilor irigate de vasele respective.
Antioxidantii au rolul de a scadea colesterolul “rau” (LDH-colesterol) si de a creste proportia colesterolului “bun” (HDL-colesterol) care nu se depune.
Flavonoizii nu se gasesc numai in ciocolata, ci sunt “raspanditi” si in alte alimente cum ar fi: fructe, legume, zarzavaturi, ceai, vin. Acest lucru nu insemna insa sa renunti la zarzavaturi si la fructe, bazandu-te pe ciocolata din frigider pentru efectul ei antioxidant.
Vei pierde astfel o multitudine de minerale si vitamine prezente din abundenta in vegetale. Si ca sa nu mai fii asa de suparata pe grasimea din ciocolata, afla ca acidul stearic (o grasime din ciocolata) a fost “prins” crescand nivelul colesterolului bun (HDL-colesterolul)!
n cacao si ciocolata exista o substanta stimulatoare inrudita cu cea din ceai si cafeina din cafea. Efectul ei este foarte important in timpul exemenelor, de exemplu. Fiecare bucatica de ciocolata vine ca un mic premiu pentru minutele de concentrare si, in acelasi timp, ca un stimulent pentru mintea deja obosita…
bomboane
Magneziul continut in ciocolata este recunoscut pentru efectul sau trofic si relaxant pe celula nervoasa.
Ciocolata fierbinte cu lapte, sau laptele cu cacao este cel mai placut mod de a-ti lua “doza” zilnica de calciu, binecunoscut fiind rolul esential pe care calciul il joaca in organism.
Cat despre stimularea celeilalte potente, nu exista studii documentate in aceasta directie, insa “folclorul” e de parere ca ajuta – nu degeaba i se spune afrodisiac!
Chiar daca stomatologii stramba din nas la orice aliment dulce, ei sunt un pic mai ingaduitori in ceea ce priveste ciocolata. Un “dulce” este cu atat mai cariogen cu cat persista mai mult in cavitatea bucala si cu cat se lipeste mai tare de dinti (caramelele sunt cele mai urate de dentisti).

Ciocolata are avantajul ca se topeste repede, asa ca ea este mai usor acceptata de stomatolog cu conditia mentinerii ulterioare a unei bune igiene dentare: spalat pe dinti sau macar o guma de mestecat fara zahar.

Rasfata-ti tot corpul cu cacao!

Sursa Revista Look

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *