Sanatate

Ciocolata poate scădea riscul de preeclampsie

Cercetătorii americani spun că un consum regulat de ciocolată în timpul sarcinii poate scădea riscul de preeclampsie, informează dailymail.co.uk.

Cunoscută şi ca toxemia gravidică, preeclampsia este o afecţiune care apare la femeile însărcinate şi este caracterizată printr-o valoare crescută a presiunii arteriale, însoţită de un nivel proteic urinar crescut. Femeile cu preeclampsie prezintă edeme la nivelul picioarelor, gambelor şi mâinilor. Preeclampsia apare de obicei în a doua jumătate a sarcinii, spre finalul trimestrului al doilea sau în trimestrul al treilea.

Cercetătorii de la Universitatea Yale au descoperit că femeile care au consumat ciocolată de cel puţin cinci ori pe săptămână au prezentat cu 40% mai puţine riscuri de a face preeclampsie faţă de femeile care au mâncat acest desert doar o dată pe săptămână.

Cauzele apariţiei preeclampsiei nu sunt cunoscute, însă se ştie că vasele sangvine din placentă nu se dezvoltă cum trebuie. Tensiunea arterială a femeii însărcinate creşte şi din acest motiv se reduce transferul de oxigen şi nutrienţi la bebeluş. Copiii se pot naşte prematur sau pot chiar muri.

De obicei, viitoarele mame primesc un tratament de scădere a tensiunii arteriale şi sunt obligate să se stea în pat. Acest lucru nu elimină problema, ci doar contribuie la creşterea şanselor ca bebeluşul să supravieţuiască naşterii.

Studiul, la care au participat 2.291 de femei însărcinate, a fost publicat în revista Epidemiology.

Cercetătorii au măsurat nivelul de teobromină din sânge, o substanţă care este prezentă în mod natural în ciocolată şi care, printre altele, poate trata tusea persistentă. Femeile care aveau în organism un nivel crescut de teobromină provenită din ciocolată, prezentau un risc scăzut de preeclampsie.

 

Sursa: www.monitorulsv.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *