Sanatate

Ciocolata consumată cu regularitate reduce riscul de deces

Persoanele care, după ce au suferit un infarct, consumă ciocolată de cel puţin două ori pe săptămînă prezintă de trei ori mai puţine riscuri de a deceda din cauza unei maladii cardiovasculare, comparativ cu cei care nu consumă deloc acest desert, potrivit unui studiu suedez.

Consumul de ciocolată este “puternic asociat cu reducerea mortalităţii cardiace în rîndul persoanelor – non‑diabetice – care au supravieÅ£uit unui infarct”, subliniază autorii acestui studiu, publicat în numărul din septembrie al Journal of Internal Medicine.

Cel mai adesea, din cauza nivelului de grăsimi şi zahăr, ciocolata nu este recomandată persoanelor care suferă de diabet.

La studiul coordonat de profesorul Imre Janszky şi colegii săi de la Institutul Karolinska (Stockholm) au participat 1.169 de persoane non‑diabetice, cu vîrste cuprinse între 45 şi 70 de ani, care suferiseră un infarct la începutul anilor 1990.

Participanţii au fost monitorizaţi pe parcursul celor opt ani care au urmat spitalizării.

ÃŽnainte de a părăsi spitalul, ei au oferit informaÅ£ii în legătură cu consumul de ciocolată (neagră sau cu lapte) – zilnic, săptămînal, lunar – din cele 12 luni care au precedat infarctul. De asemenea, au fost luaÅ£i în calcul ÅŸi factori precum consumul de alcool, obezitatea, dependenÅ£a de tutun.

Cercetătorii au evidenţiat deja, de multă vreme, virtuţile boabelor de cacao asupra tensiunii arteriale şi a fluidităţii sîngelui.

AntioxidanÅ£ii conÅ£inuÅ£i de boabele de cacao, care se găsesc din plin în ciocolata neagră, sînt “responsabili” de reglarea tensiunii arteriale ÅŸi a fluidităţii sîngelui. Este foarte importantă însă concentraÅ£ia de cacao din ciocolată, la unele abia ajungînd la 10-15 la sută. Alte studii au demonstrat că ciocolata poate reduce mortalitatea la vîrsta a treia.

Noul studiu, subliniază autorii lui, este primul care demonstrează reducerea riscului de deces provocat de maladii cardiace, după un prim infarct. TotuÅŸi, medicii, care se confruntă frecvent cu excesul de greutate al pacienÅ£ilor, trebuie să rămînă “prudenÅ£i”, recomandînd ciocolata, dar în cantităţi mici.

Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *