LifeStyle

Cimbrisorul, planta-balsam buna pentru toate bolile

Cunoscut sub denumirea populara de “buruiana de balsam”, cimbrisorul (Thymus serpyllum) este o planta foarte utilizata in fitoterapie. In perioada de inflorire a plantei, din mai pina in septembrie, se recolteaza doar partea aeriana, care, chiar si dupa uscare, are miros placut si aromat.
Fiind un excelent dezinfectant, cimbrisorul este folosit nu numai ca expectorant in tratamentul tusei comune si tusei convulsive, ci si in cazul rinitelor cronice, bronsitei, astmului bronsic, laringitelor, traheitelor, precum si in tratarea enterocolitelor, bolilor hepatice, infectiilor intestinale, renale si ale vezicii urinare. El este un foarte bun stimulent al metabolismului (tonic digestiv) si un excelent vermifug (elimina viermii intestinali). Este, in acelasi timp, tonic nervos si reconfortant general. Ajuta in cazurile de epilepsie. Stimuleaza secretia de lapte la femeile care alapteaza. Ajuta mult in tratarea persoanelor care sufera de alcoolism. Uleiul foarte concentrat de cimbrisor este un remediu puternic contra gutei, reumatismului, sciaticii, cit si a durerilor de cap, migrenelor sau a senzatiilor de greata.

Totusi, medicina traditionala chineza ne sfatuieste ca este bine sa nu exageram cu consumul de cimbru si cimbrisor, avind in vedere continutul lor de energie calda, care ar putea agrava senzatiile de caldura excesiva (in perioadele caniculare) sau unele afectiuni cardio-vasculare.

Infuzia de cimbrisor se obtine din 1-2 lingurite de planta taiata marunt la 250 ml apa clocotita. Acest ceai se consuma in decursul unei zile, de 3 ori/zi cite o ceasca, inaintea de masa, dar se poate consuma si mai concentrat, folosindu‑se 2‑3 linguri de planta la 250 ml apa clocotita. Din acest ceai se vor bea 3‑4 linguri pe zi, tot inaintea meselor principale.

Florile si tulpinile proaspete de cimbrisor, asezate intr‑un vas de sticla, peste care se toarna (in straturi) zahar, se lasa sa stea intr‑un loc insorit timp de 20 de zile. Se filtreaza, dupa care siropul se pune la foc mic, fara a‑l lasa sa fiarba. Acest sirop este un excelent remediu in raceli si raguseli.

Masajul cu tinctura de cimbrisor este un bun fortifiant general, intarind membrele si indepartind oboseala picioarelor. Este recomandat, mai ales, in cazul copiilor firavi, slab dezvoltati. Pentru aceasta, intr‑o sticla se introduc inflorescente, proaspete sau uscate, fara a se indesa si se toarna deasupra alcool dublu rafinat. Sticla se aseaza linga o sursa de caldura sau la soare si se lasa la macerat timp de doua saptamini.

In cazul durerilor si crampelor abdominale, stomacale sau menstruale, se recomanda baile cu fiertura de cimbrisor: se pun 200â-250 g planta la o baie completa. Planta se tine in apa fierbinte din cada timp de 3 ore, dupa care se face baia obisnuita, timp de 15-20 de minute.

www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *