Sanatate

Cilostazol, mai sigur decât aspirina în prevenirea accidentelor cerebrale

Cilostazol, un medicament antiplachetar, este la fel de eficace ca aspirina la prevenirea accidentelor cerebrale recurente, însă mult mai sigur, potrivit unui studiu realizat în China, publicat în revista The Lancet Neurology şi preluat de Reuters. Potrivit studiului realizat de cercetătorii chinezi, cilostazol ar fi o alternativă mai sigură ca aspirina pentru pacienţii care au suferit un accident cerebral.

Studii anterioare au scos deja în evidenţă faptul că aspirina este asociată cu un risc mai mare de hemoragii cerebrale.

Medicamentele antiplachetare au efect de prevenire a formării cheagurilor de sânge. Dozele scăzute administrate pe termen lung pot împiedica producerea infarctului şi a cheagurilor de sânge la persoanele cu risc înalt de a se îmbolnăvi.

La studiu au participat 719 pacienţi cu vârsta medie de 60 de ani, care au fost împărţiţi în două grupuri. Pacienţii din primul grup au făcut tratament cu cilostazol, iar al doilea grup a primit aspirină, timp de 12 până la 18 luni.

12 pacienţi din grupul care a luat cilostazol au suferit un nou accident cerebral faţă de 20 din grupul care a primit aspirină.

Un pacient din grupul care a luat cilostazol a suferit o hemoragie cerebrală faţă de 7 din grupul care a luat aspirină.

Deşi cercetătorii spun că cilostazol pare mai sigur decât aspirina, aceştia adaugă că este nevoie să se facă un studiu la scară mai mare.

Fabricat de Otsuka Pharmaceutical Co., cilostazol este cunoscut sub numele de Pletal.

Accidentul cerebral se situează pe locul al doilea în topul maladiilor letale din China, cu 7 milioane de persoane afectate în această ţară.

Sursa: www.monitorulsv.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *