LifeStyle

CENTRUL FOCUS MARCHEAZÄ‚ ZIUA INTERNAÅ¢IONALÄ‚ A COPIILOR DISPÄ‚RUÅ¢I

Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual – Focus alături de Inspectoratul General al Poliţiei Române, cu sprijinul Reprezentanţei UNICEF în România, va marca în data de 23 mai 2009 (sâmbătă ora 10:30) în Parcul Tineretului, Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi (25 Mai).

Evenimentul va cuprinde mai multe activităţi pregătite pentru copii şi părinţi: un labirint, simbol al sentimentului pe care îl au copii atunci când se rătăcesc şi nu mai găsesc drumul înapoi spre casă, teatru de păpuşi „Castelul Vrajitoarei”, clowni, baloane şi desene pe asfalt cu premii.
Au fost invitate să găzduiască aceste evenimente vedete îndrăgite de copii.

„Cu toţii suntem responsabili de protejarea copiilor noştri, cu toţii avem obligaţia de a le oferi o copilărie fără traume. Tuturor ar trebui să ne pese că numărul copiilor dispăruţi este în creştere şi că de prea multe ori siguranţa copiilor este pusă în pericol.

Încă de la începutul existenţei FOCUS ca organizaţie neguvernamentală, am transmis părinţilor că siguranţa copilului lor depinde mai ales de ei şi că FOCUS este întotdeauna gata să-i ajute. Suntem recunoscători celor care s-au alăturat cauzei noastre dând sens sloganului acestei campanii: Împreună îi putem găsi!” (Mihaela Geoană, Preşedinte Focus)

.//.

Zilele acestea, pentru prima dată un efort global consolidat a fost depus pentru a aduce, încă odată, la cunoştinţa întregii lumi problematica copiilor dispăruţi şi dramele pe care părinţii acestora le trăiesc.

Nouă ţări de pe patru continente lansează o campanie internaÅ£ională dedicată zilei de 25 Mai – Ziua InternaÅ£ională a Copiilor DispăruÅ£i – ce are ca scop informarea publicului despre pericolul asociat dispariÅ£iilor de copii ÅŸi de întărirea eforturilor globale de a-i găsi.

“Evenimentele deosebite ce au loc în lume pentru sărbătorirea acestei zile speciale sunt o sursă de inspiraţie pentru noi toţi. Această zi este importantă pentru toţi copiii şi toate familiile şi îi apreciem pe toţi cei ce participă la acest eveniment. Împreună putem face o schimbare. Împreună îi putem găsi.” (Nancy Dube, Vicepreşedinte executiv ICMEC)

Cele nouă ţări sunt parte a reţelei Global Missing Children coordonată de ICMEC (Centrul Internaţional pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi) din care face parte şi România prin Centrul Focus.
Scopul principal al acestui efort comun este de a transmite un mesaj de speranţă şi solidaritate părinţilor ce nu mai au nici o veste despre copii lor.

.///.

Despre Federaţia Europeană pentru Copii Dispăruţi

Federaţia Europeană pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual (redenumită în 2007 Missing Children Europe) a fost constituită în anul 2001 la iniţiativa a trei organizaţii neguvernamentale: Child Focus Belgia, La Mouette Franţa şi Aurora Italia. Acestora li s-au alăturat în scurt timp alte ONG-uri din acelaşi domeniu al protecţiei copilului, Federaţia numărând acum 23 de membri din 16 state ale Uniunii Europene.

Misiunea Federaţiei include împărtăşirea bunelor practici între membrii săi şi reprezentarea acestora la nivelul instituţiilor europene dar şi stimularea cooperării internaţionale pentru rezolvarea numărului din ce în ce mai mare de cazuri de dispariţie cu componentă transfrontalieră.

Mai multe informaţii sunt disponibile la adresa:
http://www.missingchildreneurope.eu

Despre ICMEC
Centrul InternaÅ£ional pentru Copii DispăruÅ£i ÅŸi ExploataÅ£i este o organizaÅ£ie privată, non-guvernamentală ÅŸi non-profit, înfiinÅ£ată în anul 1998, având rol coordonator ÅŸi acÅ£ionând la nivel mondial pentru combaterea răpirilor ÅŸi exploatării copiilor. Este organizaÅ£ia-soră a Centrului NaÅ£ional pentru Copii DispăruÅ£i ÅŸi ExploataÅ£i Sexual – SUA. ReÅ£eaua Global Missing Children este un program al ICMEC ÅŸi cuprinde 17 site-uri web care alimentează o bază de date centrală ce furnizează informaÅ£ii ÅŸi fotografii despre copii dispăruÅ£i din întreaga lume.

Mai multe informaţii sunt disponibile la adresa:
http://www.ICMEC.org/

Centrul Român pentru Copii DispăruÅ£i ÅŸi ExploataÅ£i Sexual – Focus s-a constituit în ianuarie 2007 ca persoană juridică română de drept privat, neguvernamentală, non-profit, apolitică, fără scop patrimonial, autonomă ÅŸi independentă. Scopul principal al asociaÅ£iei este iniÅ£ierea de demersuri în vederea prevenirii ÅŸi soluÅ£ionării cazurilor referitoare la copiii dispăruÅ£i sau exploataÅ£i sexual.

Centrul este operaţional din 25 mai 2007, de la semnarea Protocolului de colaborare cu IGPR şi are o intervenţie complementară, sprijinind autorităţile statului în demersurile lor.

FOCUS este membru al Federaţiei Europene pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual (MCE) şi al Centrului Internaţional pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi (ICMEC).

Până în acest moment, managerii de caz FOCUS au instrumentat un număr total de 836 cazuri de dispariţie. Dintre acestea, 703 cazuri au fost închise deoarece copilul a fost găsit şi nu a mai fost nevoie de alte intervenţii, în alte 83 de cazuri copilul este găsit dar cazul este încă în atenţia noastră, datorită unor probleme în familie. 50 de copii sunt încă dispăruţi, demersurile noastre fiind concentrate pe activităţi de căutare.

Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul Focus la adresa:
http://www.copiidisparuti.ro/ro/statistica.html

www.copiidisparuti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *