Sanatate

Celulele susa, terapia viitorului

Celulele stem, cum le spun englezii si americanii, sau celulele susa, cum le spun francezii, sunt cu siguranta viitorul medicinei. Prin terapia cu aceste celule, medicii spera ca vor reusi sa vindece boli incurabile, tesuturi vatamate si sa refaca organele bolnave.

Este doar o chestiune de timp pana cand vom putea folosi acest sistem de reparare a organismului. Specialistii spun ca, in prezent, s-a reusit trecerea de la studiile pe soareci de laborator la efectuarea studiilor clinice insa terapia cu celule susa trebuie sa-si arate eficienta pe loturi mari de indivizi inainte sa devina o practica uzuala in spitale. Specialistii spun ca, in urmatorul deceniu, se vor afla mult mai multe amanunte despre aceste celule miraculoase.

Diferenta intre celulele susa embrionare si cele adulte

Celulele susa exista in organismul nostru din stadiile de inceput ale vietii embrionare si pana la sfarsitul vietii. Ele sunt de doua tipuri: embrionare si adulte. Cele embrionare se pot extrage dintr-un blastocit, un embrion de cinci zile si au capacitatea de a produce toate cele peste 200 de tipuri de celule din organismul uman. Celulele susa adulte se gasesc in mai multe tipuri de tesuturi din organism, dar in numar foarte mic. Pana in prezent, ele au putut fi evidentiate in piele, sangele periferic, maduva osoasa, creier, ochi, ficat, muschi si produc un numar limitat de tipuri de celule, spre deosebire de cele embrionare.

Celulele susa embrionare se pot procura din clinicile de fertilizare “in vitro”. Embrionii, care din diferite motive nu sunt implantati in uterul unei mame, pot fi folositi in scop de cercetare, bineanteles, cu consimtamantul donatorilor. Cercetarile pe celule susa obtinute din embrioni sunt controversate din motive etice, fiindca prelevarea celulelor susa presupune distrugerea embrionului. Majoritatea tarilor au interzis aceasta procedura. Insa cercetatorii au gasit o solutie care nu ridica probleme de natura etica: transferul nuclear. El presupune implantarea unui nucleu de celula susa adulta intr-un ovul din care a fost extras nucleul (materialul genetic). Prin acest procedeu se creeaza copii ale celulelor susa adulte implantate si, in acest fel, este posibil sa se produca celule susa pentru tratarea diferitelor organe si boli. Procedura este inca in stadiu de cercetare. Totusi, deocamdata nu se poate face terapie cu celule embrionare, fiindca implantarea lor produce o forma de cancer numita teratom. Insa medici spera ca, in viitor, s-ar putea modifica genetic aceste celule embrionare pentru a putea fi folosite in transplanturi.

Banci de celule

In cautarea disperata a unor celule susa pentru transplant, cercetatorii au descoperit o noua sursa in cordonul ombilical si in placenta. Din ce in ce mai multe gravide opteaza acum pentru pastrarea sangelui din cordon si placenta pentru eventualitatea in care bebelusul lor se va imbolnavi si va avea nevoie de un transplant cu aceste celule. Exista doua tipuri de banci in care se pot pastra celulele de cordon: cele publice si cele private. In cele publice se stocheaza celulele ombilicale si de placenta de la mamicile donatoare. Pacientii cu leucemie, anemii aplastice, boli de metabolism, hemoiglobinopatii, deficite genetice pot apela la aceste banci publice pentru un transplant. S-au efectuat pana in prezent peste 5.500 de transplanturi cu celule susa din cordonul ombilical, iar rezultatele sunt promitatoare. In Romania nu s-a efectuat inca un asemenea transplant. Aceste proceduri au marele avantaj ca scad riscul de a face o boala numita “grefa contra gazda”, pentru ca organismul tolereaza mai bine aceste celule de cordon ombilical decat pe cele susa adulte. In plus, riscul de transmitere a unei infectii este mult mai mic, fiindca nou-nascutul nu sufera de boli contagioase decat in cazuri extreme.

Saptamanal, la Spitalul “Cuza Voda” din Iasi, se recolteaza celule stem din sangele cordonului ombilical, imediat dupa nasterea naturala sau nasterea prin cezariana. Sangele de la nivelul cordonului ombilical trebuie recoltat in conditii sterile, este stocat in conditii speciale si este transferat in Slovacia, la Banca Europeana de tesuturi si Celule Stem de la Bratislava. “In sangele ombilical se afla celule embrionare capabile sa se transforme in aproape orice fel de celula umana. Iar cordonul ombilical, de regula, era considerat deseu si se arunca impreuna cu placenta”, ne-a spus dl prof.univ.dr. Mircea Onofriescu, director de cercetare in cadrul Spitalului “Cuza Voda” Iasi. Domnia sa mai spune ca aceste celule stem sant tinere si, in comparatie cu celulele adulte, au o capacitate foarte mare de diviziune. Dupa recoltare, aceste celule sunt transportate si depozitate la Banca Europeana de Å¢esuturi si Celule stem, unde pot fi mentinute in viata zeci de ani, practic atat cat va trai titularul/donatorul acestora, fiind conservate in azot lichid, la o temperatura de -197°C. “Lista bolilor care pot fi tratate cu ajutorul acestor celule stem cuprinde 50 de pozitii, de la leucemie si diverse cancere la boli congenitale. Costul transportului si analizei celulelor stem prelevate se ridica la aproape 1.000 de Euro, bani care sunt suportati de familia copilului. Plata se poate face integral sau an rate si numai dupa ce proba de sange din cordonul ombilical este testata in Slovacia ca fiind valabila din punctul de vedere al continutului in celule stem si este compatibila din punct de vedere bacteriologic. Anual, familia copilului va mai plati o taxa de 25 Euro pentru conservarea in stare congelata a celulelor stem. O celula stem este caramida de baza a organismului uman. Celulele stem ale unui embrion pot da nastere oricarei celule, tesut, organ din corpul fatului. Spre deosebire de o celula obisnuita, care se poate diviza si poate sa dea nastere la o noua celula, dar de acelasi tip, celulele stem sunt pluripotente. Cand se divid, pot da nastere oricarui tip de celule din cele 220 de celule diferite existente in corpul uman. Celulele stem au capacitatea de a se reinnoi si se pot auto‑reproduce de mai multe ori. Daca nu sunt donate, aceste celule se pierd, asa incat mamicile ar trebui sa opteze pentru aceste banci publice, pentru ca oamenii care au nevoie de transplant sa aiba acces la ele”, ne-a mai spus dl prof.dr. Mircea Onofriescu.

In prezent, exista trei firme care colecteaza, la cerere, sange din cordonul ombilical: din Bratislava, Varsovia si Bruxelles. Fiecare banca are un tarif care variaza de la 1.000 la 2.000 de euro. Celulele sunt pastrate pentru 15 sau 20 de ani, dar nu se stie deocamdata cati ani sunt viabile aceste celule. Singura intrebuintare practica a celulelor susa, pana in acest moment, este transplantul cu celule susa hematopoie­tice. Este singura terapie cu celule susa standardizata si care se practica in mod curent de peste 40 de ani, cu rezultate bune si eficacitate dovedita. Celulele susa hematopoietice sunt celulele recoltate fie din maduva, fie din sangele periferic al pacientului, dar dupa un tratament care il ajuta sa descarce celulele susa din maduva (unde se gasesc ele in mod obisnuit) in sangele periferic, pentru a putea fi apoi recoltate. Din maduva, celulele se recolteaza prin punctie, in sala de operatie, iar din sange cu ajutorul unui aparat de afereza, care distinge si izoleaza celulele susa de alte celule ale organismului. Procedura se face peste tot in lume, inclusiv în România, incepand din 2001, pentru tratarea leucemiei, boala Hodgkin, limfoame non-hodgkiniene, mielom multiplu, tumori solide la copii. Aceasta procedura se practica în prezent la Bucuresti, Timisoara si Targu-Mures. In anul 2006, cele trei institutii medicale au realizat 50-60 de transplanturi. ÃŽn unele cazuri, celulele se recolteaza chiar de la pacientul bolnav, dupa ce acesta este tratat cu o doza mare de citostatice, iar in alte cazuri se recolteaza de la donatori familiali compatibili. Åži la Iasi, conducerea Spitalului “Sf.Spiridon” a inceput demersurile pentru infiintarea unui centru de transplant de celule stem.

La nivel mondial, sume impresio­nante sunt investite in studiul celulelor susa, ca dovada ca aproape zilnic cercetatorii publica noutati in acest domeniu. Pana in prezent, oamenii de stiinta au aratat ca terapia cu celule susa ar putea avea succes in mai multe tipuri de afectiuni: cardiace, neurologice, oculare, hepatice, metabolice. Åži pielea afectata in urma arsurilor ar putea fi regenerata prin terapie cu celule susa, au aratat studiile clinice. Totusi, nici una dintre aceste proceduri nu a devenit inca o terapie standardizata.

In China, studiile clinice care se efectueaza atrag bolnavi din intreaga lume, dispusi sa fie voluntari ai unor transplanturi cu celule susa. Chinezii incearca terapii cu celule susa adulte indeosebi pentru tratamentul bolilor neurologice. Aceste experimente clinice nu sunt inca standardizate nici in China, iar terapia este in studiu, rezultatele nefiind inca publicate in lite­ratura de specialitate. Cercetatorii spun ca pacientii trebuie sa stie ca aceste transplanturi sunt experimentale si ca nimic nu este inca standardizat.

Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *