FILME

„Cei șase super eroi”, prima animație IMAX 3D dublată în limba română, se vede în acest weekend la Cinema City

6eroi„Cei 6 super eroi” (Big Hero 6) – cel mai nou blockbuster de la creatorii „Frozen” și „Wreck it Ralph” – este prima animație dublată în format IMAX 3D din Romania și vine după 3 ani fără desene animate pe ecranul IMAX.
Animația Disney a avut aseară avanpremiera, la Cinema City AFI Palace Cotroceni, eveniment la care au participat jurnaliști, bloggeri și vedete ca Șerban Copoț, Vladimir Drăghia, Irina Margareta Nistor, Sonia Argint-Ionescu și jurnaliștii Dorin Chioțea și Alice Năstase-Buciută.
Baymax, supranumit de publicația TIME „robotul-bezea îmbrățișabil”, poate fi văzut în cadrul avanpremierelor speciale organizate în acest weekend la Cinema City. Biletele sunt deja disponibile la casele de bilete și pe pagina web a cinematografului. Ulterior, filmul va intra în programul general Cinema City începând din 23 ianuarie.
Geniul high-tech care salvează vieți, model pentru copii
Filmul „Cei șase super eroi” (Big Hero 6) „celebrează puterea creierului”, potrivit criticilor străini, și încurajează curiozitatea științifică, fiind ideal pentru copiii pasionați de calculatoare și tehnologie.
Animația spune povestea lui Baymax, un robot gonflabil uriaș programat să vindece oamenii, și a micului geniu în computere Hiro Hamada. Cei doi „tovarăși” se alătură unei echipe de luptători „high-tech” pentru dreptate, ca să salveze de la distrugere super-tehnicizatul oraș San FranSokyo. Programat inițial doar pentru a vindeca oamenii, Baymax este „updatat” de Hiro ca să devină și luptător. Scenariul are astfel și o pronunțată latură emoțională și educativă: importanța folosirii talentului în slujba comunității, simțul solidarității și al prieteniei, dar și puterea de acceptare a morții.
Motivele pentru care „Cei șase eroi” se văd mai bine în format IMAX
Numit de reprezentanții Festivalului de Film de la Tokyo „cea mai extravagantă animație Disney de până acum, din punct de vedere vizual”, „Big Hero 6” este presărat cu scene de acțiune, ceea ce îl face excelent de vizionat în IMAX, cel mai imersiv format cinematografic ajuns în România. În sala de cinema T IMAX, de la Cinema City, publicul nu este un simplu spectator al acțiunii, ci participant, datorită sistemului de proiecție, design-ului sălii, precum şi a sistemului de sunet.
Cum funcționează tehnologia care îi transpune pe copiii direct în lumea ştiinţei?
1. Cel mai mare ecran curbat de cinema din țară. Sala T IMAX, de la Cinema City AFI Palace Cotroceni este dotată cu un ecran care pornește din podea până în tavan, dintr-un capăt al pereților până în celălalt. Rezultatul: imaginile în care cei șase super eroi se luptă cu forțele malefice care vor să spulbere orașul sau cele în care Hiro zboară pe spatele lui Baymax deasupra zgârie-norilor sunt mai dinamice decât într-o sală obișnuită.
2. Sistem de proiecție similar ochiului uman. Formatul cinematografic IMAX presupune două proiectoare, echipate cu amplificatoare de imagine, computere cu puterea a 100 de desktop-uri, dotate cu un senzor ce monitorizează ecranul în același mod ca ochiul uman. Cele două proiectoare trimit imagini separate pentru ochiul stâng și cel drept, rezultând astfel o imagine cu o claritate de cristal: 60% mai multă luminozitate și un contrast cu 40% mai mare decât într-o sală obișnuită.
3. Design special. La T IMAX, vizibilitatea este la fel de bună, indiferent de locul ocupat în sală. Spectatorii din primele rânduri se vor bucura de spectacolul oferit de simpaticul Baymax și de cei șase erori la fel ca cei din ultimele rânduri, iar la scene precum cea în care personajele se prind într-o bezea, spectactorii vor avea impresia că sunt „îmbrățișați” la rândul lor.
4. Sistemul de sunet de tip dolby surround. Datorită sistemului special de sunet, spectactorii nu doar aud sunetele, ci le simt „până la oase”, încă un argument pentru care filmul „Big Hero 6” se vede mai bine în IMAX, având în vedere că sunetele provocate de arsenalul de luptă al lui Hiro și tovarășilor săi high-tech sunt la tot pasul. În plus, sunetul IMAX este atat de clar încât ar putea fi auzit și de la o distanță de până la 30 de metri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *