Sanatate

Cartofii dulci, bogăţie de vitamine şi minerale

Cartofii dulci se numără printre legumele recomandate de nutriţionişti pentru a fi integrate în regimul alimentar de zi cu zi, fiind nu doar gustoşi, ci şi extrem de sănătoşi.

Cartofii dulci, originari din America de Sud şi cunoscuţi şi sub numele de batate, se aseamănă destul de mult cu cei obişnuiţi, diferenţa fiind dată în principal de forma lor alungită la unul dintre capete. Coaja cartofilor dulci are în general o nuanţă portocalie, însă există soiuri cu coajă albă, violet sau roşie. Toate soiurile de batate sunt însă foarte bune la gust şi benefice pentru sănătate, datorită vitaminelor şi mineralelor pe care le conţin.

Cartofii dulci sunt bogaţi în betacaroten (de aici şi culoarea portocalie), această substanţă fiind prezentă sub forma vitaminei A. Antioxidanţii nu lipsesc nici ei: batatele au proprietăţi antiinflamatorii datorită faptului că sunt o sursă preţioasă de vitamina C. Împreună, vitamina C şi betacarotenul combat orice fel de durere articulară şi calmează dificultăţile de respiraţie în cazul bolnavilor de astm. Cantitatea de vitamina C pe care o conţine un cartof dulce reprezintă cel puţin 25 la sută din cantitatea zilnică recomandată. Aşa cum bine se ştie, vitamina C aduce o serie de beneficii: joacă un rol important în vindecarea rănilor şi în sănătatea orală, protejând totodată organismul împotriva radicalilor liberi.

Sursă de minerale

O substanţă foarte importantă pe care o conţin cartofii dulci este manganul. Acesta echilibrează nivelul de glucoză din sânge, reface densitatea osoasă şi promovează acţiunea benefică a acizilor graşi. De asemenea, manganul reglează funcţionarea glandei tiroide la persoanele care suferă de afecţiuni provocate de aceasta şi potenţează efectele celorlalte vitamine stocate în organism. Un singur cartof dulce vă oferă 0,52 mg din cantitatea zilnică recomandată.

Întrucât fiecare dintre aceste legume conţine cel puţin 3 grame de fibre, sunt ideale pentru reglarea funcţionării sistemului digestiv.

Şi oasele au de câştigat de pe urma consumului de cartofi dulci, pentru că aceştia conţin 23 mg de calciu, contribuind în mod semnificativ la cantitatea zilnică recomandată de calciu.

Dacă suferiţi de anemie cu deficienţe de fier, batata este una dintre legumele care nu trebuie să lipsească din alimentaţia dumnevoastră zilnică.

Fierul de care veţi beneficia în urma consumului cartofilor dulci, aproximativ 10 la sută din cantitatea de care aveţi nevoie, va ajuta la echilibrarea nivelurilor hemoglobinei, condiţia fiind ca aceste legume să fie consumate în mod regulat, de două ori pe săptămână, împreună cu alte alimente care reprezintă surse de fier.

Cartofii dulci conÅ£in, de asemenea, ÅŸi cupru – o substanţă care promovează vindecarea rănilor ÅŸi care este esenÅ£ială pentru buna funcÅ£ionare a sistemului nervos ÅŸi a celui cardiovascular. O porÅ£ie de cartofi dulci vă va pune la dispoziÅ£ie aproximativ 17 la sută din cantitatea de care organismul dumneavoastră are nevoie zilnic.

Salată de cartofi dulci cu vinegretă de portocale

Ingrediente: 2 cartofi dulci, o portocală, o mână de rucola, o ceapă roşie, stafide, ulei de măsline, sare şi piper. Pentru vinegretă: o lingură de zeamă de lămâi verzi, o lingură de suc de portocale, 2 linguri de ulei de măsline, o linguriţă de miere de albine.

Mod de preparare: cartofii se curăţă de coajă, se taie felii, se ung cu ulei şi se pun în cuptorul încins în prealabil până se rumenesc bine. Separat, într-un castron se amestecă mierea cu zeama de lămâi verzi şi sucul de portocale, apoi cu uleiul. După ce cartofii s-au copt, se toarnă vinegreta şi se amestecă bine. Se adaugă frunzele de rucola, ceapa tăiată rondele, portocala tăiată rondele, stafidele, sarea şi piperul. Dacă vi se pare că preparatul are un gust neobişnuit, mai puteţi adăuga rucola, zeamă de lămâie sau chiar mai multă ceapă.

Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *