Sanatate

Cancerul ovarian, un “ucigaÅŸ tăcut”

Cancerul ovarian, considerat în trecut un “ucigaÅŸ tăcut”, are simptome, însă acestea nu sînt depistate la timp, au constatat cercetătorii britanici în urma unui studiu citat de BBC.

Rezultatele studiului, realizat de cercetători de la Universitatea din Bristol, în rîndul a peste 200 de femei diagnosticate cu acest tip de cancer, au fost publicate în British Medical Journal.

Cancerul ovarian este adesea depistat într‑o fază avansată, cînd tratamentul este mai greu de aplicat. Era considerat o boală “tăcută”, ÅŸtiindu‑se că are puÅ£ine simptome. Cu toate acestea, în ultimii ani s‑a constatat că există anumite simptome, iar femeile au fost sfătuite să se prezinte imediat la medic atunci cînd au sîngerări anormale sau simt, prin palpare, anumite umflături.

Echipa din Bristol a arătat în schimb că nu este obligatoriu un control medical şi că sînt şapte simptome asociate acestei forme de cancer.

Cele mai multe simptome aveau o valoare de predicţie relativ scăzută, astfel încît mai puţin de 1 la 100 de paciente cu un anumit simptom primea şi un diagnostic de cancer.

ÃŽnsă dilatarea abdomenului, care să fie în permanenţă umflat, a fost adesea urmată de diagnosticarea de cancer ovarian ÅŸi reprezintă un simptom vizibil ÅŸi în faze timpurii ale bolii. Dar acesta nu este în prezent pe lista simptomelor. “Dacă ar fi, unele femei ar putea fi diagnosticate cu luni de zile mai devreme”, notează cercetătorii conduÅŸi de doctorul William Hamilton. “Cancerul ovarian nu este tăcut, ci mai degrabă nu se face auzit”, a mai spus Hamilton.

În cadrul studiului, care a implicat 212 femei, consultate în 39 de cabinete diferite, s‑a constatat că unele fuseseră la doctor, manifestînd anumite simptome, cu şase luni înainte să primească diagnosticul, dar cele mai multe simptome au fost consemnate cu trei luni înainte.

Cancerul ovarian este una dintre cele mai rar întîlnite forme de cancer, însă rata de supravieÅ£uire este foarte scăzută – numai 30 la sută în Marea Britanie, fără să crească în ultimii 30 de ani, potrivit Target Ovarian Cancer.

Datele de la Cancer Research UK arată, în schimb, că rata de supravieţuire ar fi fost de 20 la sută în urmă cu 10 ani. Îmbunătăţirea acesteia este atribuită în mare parte folosirii pilulelor anticoncepţionale, despre care se spune că ar avea un efect protector împotriva acestei boli.

Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *