LifeStyle

Campania nationala de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice

In data de 3 noiembrie se va desfasura la nivel national o campanie de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice de la populatie, care va antrena primariile (orasele cu peste 100.000 locuitori, orasele cu peste 20.000 locuitori si cele 6 sectoare al municipiului Bucuresti), firmele de salubritate, organizatiile colective ECOTIC, RoRec si RECOLAMP, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.

Aceasta actiune va stimula procesul de colectare de la populatie si va da un exemplu pozitiv pentru organizarea unor campanii similare si în celelalte orase sau pentru mediul rural.

  1. Deseuri de echipamente electrice si electronice de mari dimensiuni: frigidere, congelatoare, masini de spalat, alte echipamente voluminoase
  2. Deseuri de echipamente electrice si electronice de mici dimensiuni: televizoare, computere, aparatura audio/video, aparatura de bucatarie, telefoane mobile
  3. Surse de iluminat: tuburi fluorescente tip neon, “becuri economice”, surse de iluminat cu descarcare in gaz

Scenariu:

  1. Populatia va depozita aceste deseuri în fata blocului sau a casei în ziua de 3 noiembrie 2007, urmând ca primariile, prin agentii de salubritate (sau companii private care au contract cu primariile) sa le colecteze si sa le transporte la punctele de colectare special amenajate pentru DEEE (conform HG 448/2005), iar producatorii le vor prelua de la aceste puncte municipale sau judetene pâna la firmele de tratare/reciclare.
  2. Este foarte important ca populatia sa fie informata asupra acestei campanii. Producatorii, reprezentati de organizatiile colective au propus sa se ocupe de publicarea de materiale publicitare (afise, pliante, fluturasi etc) si vor distribui aceste materiale la distribuitorii de echipamente electrice si electronice.
  3. Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile va transmite comunicate de presa si va organiza conferinte de presa.
  4. Primariile vor disemina materialele transmise de catre APM-uri sau propriile materiale, vor anunta populatia prin toate mijloacele de care dispun si vor organiza colectarea de la populatie. De asemenea, primariile vor raporta rezultatele acestei campanii (cantitati colectate) APM-urilor, care vor centraliza rezultatele si le vor transmite Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.
  5. Cooperarea si comunicarea între factorii responsabili reprezinta conditii de baza pentru reusita acestei campanii.

Detalii!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *