LifeStyle

Cafeaua pierde aroma accizei

Raportat la nivelul comertului mondial, cafeaua ocupa pozitia a doua dupa petrol. Desi in majoritatea tarilor lumii si peste tot in Europa cafeaua a depasit de mult stadiul de produs de lux, in Romania aceasta „incadrare“ a inceput sa dispara abia de un an. Nu intamplator, la noi, consumul de cafea este printre cele mai mici din Europa, in momentul de fata. Piata are insa un potential foarte mare, sesizat de producatori si importatori, care s-au pregatit deja pentru momentul disparitiei accizelor.
Prima remarca fata de evolutia pietei cafelei in Romania o putem lega de paradoxul statisticii, conform careia romanii cumpara mult mai putina cafea decat consuma. Cu alte cuvinte, contrabanda a avut un cuvant greu de spus in ultimii ani, probabil intr-o relatie directa cu taxele pe care statul le-a impus de-a lungul vremii acestui produs. „Cand taxele sunt mari, si contrabanda este mare“, sustin si alti producatori supusi fiscalitatii. In cazul cafelei lucrurile sunt insa mai nuantate si, spre deosebire de alcool, de pilda, relatia consum-pret are o elasticitate mai mare. Totusi, prezenta pe piata a unor producatori de marca, reducerea accizelor si cresterea veniturilor populatiei imprima deja o directie normala consumului, care mai are resurse de crestere pana sa ajunga la media Uniunii Europene. In Romania, consumul de cafea pe cap de locuitor este de circa 1,5-2 kilograme/an, fata de 4,4 kilograme in Ungaria, 5,5 in Grecia, 8,1 in Austria sau 6,4 in Germania. In topul consumatorilor conduc insa suedezii, cu 9,3 kg/locuitor/an, in conditiile in care, la un moment dat, atinsesera un consum chiar mai mare. In urma cu 12 ani, piata cafelei din Romania se situa undeva in jurul a 9.770 tone, pentru ca in 2005 aceasta sa se apropie de 50.000 tone, cele mai mari importuri fiind consemnate la cafeaua verde, la distanta foarte mare situandu-se cafeaua prajita si cafeaua solubila.

Dupa reducerea accizelor la cafea cu 20% in 2005, alinierea treptata la politicile fiscale ale Uniunii Europene a determinat Guvernul sa introduca in Codul Fiscal o noua reducere a accizei, pentru 2006, cu 5%. Codul Fiscal urmeaza a fi insa modificat si nu se stie exact care va fi reducerea accizei. In momentul de fata, acciza este de 680 euro/tona la cafeaua verde, de 1.000 euro/tona la cafeaua prajita si de 4.000 euro/tona la cafeaua solubila. UE a aderat la Acordul international al cafelei si s-a obligat sa renunte la orice bariera din comertul liber cu cafea, fapt ce a dus la eliminarea accizelor. In Romania, se estimeaza ca eliminarea accizelor va determina o crestere anuala de 17,5 % a pietei cafelei, fata de cresterea din anii 2002-2004. Veniturile totale ale statului, din accize, s-au ridicat in 2004 la1.880,7 miliarde ROL, echivalent cu 46,4 milioane euro (la un curs mediu anual de 1 euro = 40.532,11 ROL). Raportat la cantitatea importata, aceasta suma se traduce in circa 940 euro/tona de cafea. In acelasi timp insa, pentru fiecare tona echivalent cafea neprajita importata se percepe TVA in vama de 325,4 euro. Pentru a completa in totalitate veniturile din accize, cand se renunta la ele, cantitatea de cafea importata ar trebui sa fie mai mare cu 288%. Specialistii estimeaza ca numai dupa primul an de la renuntarea la accize cresterea importurilor ar fi de peste 100%.

Cititi intreg articolul in Saptamana Financiara!
Autor : Alexandru Moldovan