Evenimente

Cabaret, teatru, cinema in vechiul Bucuresti

Fundatia Calea Victoriei va invita la un nou eveniment despre istoria Bucurestiului: Cabaret, teatru, cinema n vechiul Bucuresti, in data de 2 martie 2011. Povestile vechilor localuri de divertisment bucurestene vor fi relatate de istoricul Adrian Majuru intr-o locatie foarte adecvata temei alese, La Muse, pe Str. Lipscani, in incinta Teatrului de pe Lipscani.

Cabaretele Alhambra, Moulin Rouge sau varieteul Salata, apoi teatrele de vara Iunion, OteteleSanu sau Blanduzia jupnului Stavri, gradinile RaSca, Belvedere sau Heliade, cinematografele Select, Trianon sau Lux, multe dintre ele cu sali de biliard Si popice dar mai ales programe de divertisment care animau viata nocturna a oraSenilor de oriunde ar fi fost ei dar care au ales sa vina la BucureSti.

Divertismentul nocturn ca prelungire Si variatie a diurnului, mai riguros cu moravurile Si mai intolerant cu deviatiile ludicului, explodat dupa primul razboi mondial, chiar din anii foarte tulburi 1917-1919.

Cabaretele devenisera cuiburi de spionaj international Si mijloc de racolare a fetelor frumoase, care sub masca unui spectacol de varieteu aveau Si alte misiuni de care vechea Romnie s-a folosit pna dincolo de anii 1940.

Dincolo de acest aspect, divertismentul a nsemnat Si cultura veritabila daca este sa amintim aici compania teatrului CarabuS nfiintat de Constantin Tanase tot dupa marele razboi.

BucureStiul de azi a pierdut cultura veritabila a cabaretului de calitate, a teatrului de varieteu moSit de numeroasele gradini de vara, vechi de o suta de ani deja n anii interbelicului. Divertismentul s-a furiSat dupa 1947 n salile de teatru, uSor de manevrat ideologic, iar apoi, cinematograful, adevarat mijloc de re-formatare ideologico-culturala a noilor generatii de dupa 1950. Este vorba de controlul absolut Si cenzurat al filmelor Si stectacolelor, care s-au derulat timp de 50 de ani, n opozitie cu libertatea de expresie Si de marketing a divertismentului, foarte apreciata de impresarii noStrii interbelici Si antebelici.

Vom calatori cu ajutorul unor ntmplari foarte vechi nsa deloc uitate prin disparutele cabarete, teatre de varieteu sau gradini de vara, cu obiceiurile Si istoriile lor.
Lector: Adrian Majuru
Cost: 30 ron, 25 ron pentru student
Locatie: La Muse, Str. Lipscani, nr. 53, sector 3, in incinta Teatrului de pe Lipscani, actuala Sala Rapsodia
INSCRIERI LA CONTACT@VICTORIEI.RO

contact@victoriei.ro
sandra@victoriei.ro
http://www.victoriei.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *