Echinacea, kiwi, soc, muşeţel şi lămâiţă sunt numai câteva dintre ingredientele utilizate în prezent în barurile din Marea Britanie pentru o nouă gamă de cocktailuri, care promit că măresc vitalitatea şi îmbunătăţesc sănătatea, potrivit dailymail.co.uk.
Madonna preferă cocktailurile cu muşeţel şi mere, Scarlett Johansson optează pentru fructul pasiunii şi miere, în timp ce fosta iubită a prinţului William, Kate Middleton, preferă socul şi castravetele.
Noile tendinţe din barurile din Regatul Unit au în vedere cocktailurile sănătoase, iar cei care comandă un Cosmopolitan sau un Mojito clasic sunt priviţi ca nişte demodaţi.
Din ce în ce mai mulţi oameni optează pentru alimente organice, sărace în zaharuri şi în sare, hipocalorice, iar băuturile de seară se lasă şi ele cucerite de aceste tendinţe.
Noua generaţie de cocktailuri implică piureuri proaspete din fructe organice, legume proaspete şi verdeţuri, vitamine, oxigen şi chiar buruieni precum pirul.
Mahiki este unul dintre barurile cele mai căutate la ora actuală, fiind frecventat de un număr mare de VIP-uri, precum moştenitorii tronului britanic, prinţii William şi Harry, şi este celebru pentru cocktailurile sale din fructe. Meniul barului promite cocktailuri proaspete, realizate din fructe organice, cultivate în Marea Britanie.
Jonathan Weinberg, proprietarul barului hotelului Blakes din Londra, a fost atât de hotărât să impună această tendinţă încât a pus pe meniu un „detox retox cocktail†(cocktail de detoxifiere) care conÅ£ine vodka, socată, mentă ÅŸi apă specială bogată în oxigen, Ogo. „Luăm apă minerală normală ÅŸi o îmbogăţim cu molecule de oxigen extra-pureâ€Â, a explicat Weinberg. Proprietarul Match Bar din Londra, Jonathan Downey, a declarat că aceste cocktailuri pot fi o bună sursă de vitamine pentru persoanele care sunt atât de ocupate încât nu mai au timp să mănânce sănătos. O pagină întreagă din meniul barului său este dedicată cocktailurilor sănătoase, printre care se numără Better For You, o băutură care conÅ£ine piure proaspăt din fructe de acai (euterpe oleracea), suc de rodie ÅŸi echinacea.
ÃŽn mod poate nesurprinzător, experÅ£ii în sănătate sunt puÅ£in sceptici. „Este ca ÅŸi cum ai fuma ÅŸi ai mânca în acelaÅŸi timp un măr: unul nu îl exclude pe celălatâ€Â, a declarat nutriÅ£ionistul Jane Clarke, făcând referire la cantitatea de alcool din aceste cocktailuri.
ÃŽn ceea ce priveÅŸte cocktailurile sănătoase, Clarke dă următoarele sfaturi: „În primul rând m-arÅŸ uita la sucurile de fructe utilizate. Ideale sunt cele proaspete, obÅ£inute cu ajutorul blender-ului. Sucurile îmbuteliate conÅ£in prea mult zahărâ€Â.
„Afinele sunt grozaveâ€Â, a mai spus nutriÅ£ionistul, adăugând că toate fructele de pădure sunt excelente pentru sănătate.
„Dacă este posibil aÅŸ recomanda o băutură care conÅ£ine iaurt sau friÅŸcă pentru că, deÅŸi acestea au un conÅ£inut mare de grăsimi, contribuie la o absorbÅ£ie mai lentă a zahărului în organismâ€Â, a continuat Clarke.
Jane a mai spus că este foarte important ca cei care beau astfel de cocktailuri să ia ÅŸi o gustare potrivită. „Dacă vrei ca băutura să fie cu adevărat sănătoasă ar fi bine să comanzi ceva de mâncare care să se potrivească cu aceasta, precum o bananăâ€Â, a spus aceasta.
„Şi nu în cele din urmă, dacă alegi ceva numai pentru beneficiile sale, ai putea opta pentru o băutură fără alcoolâ€Â, a încheiat Clarke.
Monitorul de SuceavaÂÂ