Sanatate

Broccoli poate reduce riscul de maladii cardiace

Consumul regulat de broccoli fiert în aburi poate reduce riscul de boli cardiace, ajutând organismul să lupte împotriva distrugerilor celulare, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, preluat de telegraph.co.uk.

Studii anterioare au scos la iveală faptul că persoanele care consumă broccoli, mai ales în stare crudă sau fiert în aburi, prezintă riscuri mai puţine de a dezvolta maladii cardiace sau cancer.

Noul studiu indică o legătură clară între nivelurile crescute de anumite substanţe care se găsesc în legumă şi reducerea distrugerilor celulare provocate de faptul că inima primeşte o cantitate insuficientă de oxigen.

Procesele biologice normale asociate cu alimentaţia şi respiraţia conduc la generarea unor substanţe foarte dăunătoare numite radicali liberi. Excesul de radicali liberi poate favoriza distrugerile celulare şi chiar apariţia cancerului. Distrugerile de acest tip se acumulează odată cu înaintarea în vârstă.

Legumele crucifere, precum conopida, varza, broccoli, varza de Bruxelles, furnizează antioxidanţi care previn reduc producţia de radicali liberi.

Broccoli, în mod special, conţine sulforan, o substanţă care declanşează producţia de proteine care formează o parte din sistemul de apărare cardiovasculară. Aceste proteine combat procesul de oxidare celulară.

Profesorul Dipak Das, director al departamentului de cardiologie din cadrul Universităţii din Connecticut, a hrănit mai mulţi cobai, timp de o lună, cu extract de broccoli, măsurând efectele legumei asupra inimii. Cobaii care au primit extract de broccoli au manifestat o îmbunătăţire a funcţiei cardiace şi mai puţine distrugeri celulare provocate de insuficienţa de oxigen faţă de animalele care nu au urmat această dietă.

Das avertizează că broccoli trebuie consumat în stare crudă sau fiert în aburi, prepararea prelungită a legumei eliminând efectele sale benefice.

În prezent, echipa cercetătorului studieze posibilele efecte benefice ale cruciferelor asupra altor maladii cronice.

Sursa: www.monitorulsv.ro 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *