LifeStyle

Britanicii vor participa la cel mai mare experiment medical din lume

UK Biobank, un proiect care constă în colectarea de mostre de ADN de la 500.000 de persoane pentru a detecta factorii genetici care favorizează apariţia bolilor mortale, a demarat marţi, în Marea Britanie, acesta fiind cel mai mare experiment medical din lume, transmite Reuters.
În urma succesului înregistrat de faza pilot a proiectului, care a durat trei luni şi la care au participat 3.800 de persoane din zona oraşului Manchester, proiectul UK Biobank a fost extins la nivel naţional.
Pe parcursul următorilor patru ani, cercetători ştiinţifici şi experţi medicali vor colecta probe de urină şi de sânge de la voluntari cu vârste cuprinse între 40 şi 69 de ani.
Aceste probe îi vor ajuta pe cercetători să stabilească factorii genetici care stau la baza bolilor cele mai frecvente precum cancerul, diabetul, demenţa, maladiile cardiace şi problemele articulaţiilor.
“ÃŽn deceniile care vor urma, resursele UK Biobank vor oferi cercetătorilor din întreaga lume explicaÅ£ii importante în ceea ce priveÅŸte cele mai supărătoare boli” care apar după 40 de ani, a declarat într-un comunicat profesorul Rory Collins, coordonator principal al acestui studiu.
Cartografierea genomului uman, în 2000, a deschis o poartă către analiza detaliată a genelor, dar experţii nu au reuşit să înţeleagă pe deplin cum interacţionează acestea cu stilul de viaţă şi mediul înconjurător, pentru a determina care sunt motivele pentru care unele persoane se îmbolnăvesc şi altele îşi păstrează sănătatea după o anumită vârstă.
Pe termen lung, cercetătorii sunt de părere că acest proiect contribuie la o mai bună prevenire, diagnosticare şi tratare a bolilor. Ei vor încerca să afle pe baza acestor date şi de ce anumite persoane reacţionează diferit la medicamente.
Proiectul, în valoare de 61 de milioane de lire sterline (115,6 milioane de dolari), va fi finanţat de guvernul britanic, asociaţia Wellcome Trust, precum şi alte surse.
Se aşteaptă să fie colectate aproximativ 10 milioane de mostre de la o jumătate de milion de voluntari. Datele genetice vor fi însoţite de informaţii în legătură cu sănătatea pacienţilor.
Cercetători din întreaga lume vor avea acces la informaţiile de la UK Biobank, dar va exista un sistem de securitate strict care va proteja identitatea participanţilor la acest studiu.
Nici o organizaţie şi nici un organism comercial nu vor avea acces exclusiv la datele din UK Biobank. Companiile farmaceutice vor putea utiliza rezultatele cercetărilor pentru a concepe noi medicamente şi teste de diagnosticare.

www.monitorulsv.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *