LifeStyle

Bogdan Naumovici : publicitatea in perioade de criza

Criza economica actuala a starnit numeroase dezbateri, iar sute de pagini de comentarii au vazut, cu aceasta ocazie, lumina tiparului. Numerosi analisti au tratat cu minutiozitate cauzele, dar si consecintele, acestei perioade tulburi pe care economia o traverseaza la nivel mondial. Orice companie, indiferent de marime, poate trece prin perioade de criza, insa atunci cand insasi practica economica este pusa la indoiala, cand trebuie sa se traga linie si sa se stabileasca unde si de ce s-a gresit, multe organizatii sunt tentate sa ia decizii radicale, fara a mai privi imaginea de ansamblu si fara a mai lua in calcul obiectivele pe care si le trasasera pe termen lung. Telul fiecarui actor de pe scena economica pare a deveni depasirea crizei si nu care va fi evolutia sa odata ce economia va reintra in normal.

Istoria publicitatii pare insa sa ne convinga ca perioada de criza nu inseamna doar masuri disperate. “In perioada asemenatoare de criza din anii 1973-1975, Toyota Corolla era pe locul al doilea, in spatele Hondei Civic, in ceea ce priveste consumul mic de combustibil la suta de kilometri”, exemplifica Bogdan Naumovici, Chief Creative Office al grupului Leo Burnett Romania. “La momentul acela directorul Toyota a declarat Advertising Age ca prima decizie pe care o luasera in calcul, data fiind criza economica, a fost aceea de a scadea cheltuielile de publicitate, pentru ca masina sa vindea oricum ca painea calda, gratie consumului redus de combustibil, insa, din fericire, nu cedasera tentatiei.”

“Toyota s-a tinut de planul initial, de a-si cladi un brand pe termen lung, iar in 1976 a depasit Volkswagen ca si masina de import numarul 1 in Statele Unite si de atunci nu s-a mai uitat inapoi”, explica Bogdan Naumovici, adaugand ca in aceeasi perioada s-au lansat serviciile Fedex, compania Microsoft, chipsurile Pringles sau revista People – devenite adevarate povesti de succes.

Se pare ca stapanirea de sine, capacitatea de a lua decizii in perspectiva si experienta sunt atuurile care diferentiaza impactul pe care o criza economica de acest gen il are asupra companiilor. Capatand poate pentru unii dimensiuni apocaliptice, criza economica trebuie gestionata cu toate mijloacele de care compania dispune. “Criza nu inseamna ca economia ingheata. Inseamna ca vor reusi numai cei pregatiti”, conchide creativul de la Leo Burnett.

Ca o paralela intre mult discutata criza economica si cursul “Advertising Advanced” pe care il sustine prin compania de training Qualians in 17-18 noiembrie a.c.,, Bogdan Naumovici rezuma aceasta practica ce i-a adus Toyotei Corolla pozitia de lider intr-o perioada cand totul parea sa se naruie: “Advertising Advanced nu este un curs de publicitate in timpul crizei, ci o suma de concepte si exemple despre cum se face publicitatea care functioneaza.”

Cursul “Advertising Advanced” isi propune clarificarea unor notiuni fundamentale in publicitate, pornind de la Managementul unei Idei – unde se va face diferenta, prin aplicatii practice, dintre Idee si Executie, continuand cu contributia pe care advertisingul o poate aduce la construirea unei marci de succes – cu exemple si studii de caz alese dintre cele mai performante marci romanesti, cu relele si cu bunele lor. “Ce trebuie sa invatam din toata aceasta criza economica este ca daca este facuta bine, publicitatea functioneaza si in vremuri bune, dar mai ales in perioade de criza”, incheie Bogdan Naumovici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *