Business

Biz: Industria FMCG investeste cel mai mult in advertisingul de Craciun

In ultimele trei luni ale anului 2006, primii zece investitori in publicitate au alocat peste 300 milioane de euro pentru campaniile de comunicare si promovare.  De Craciun, marketingul intra in perioada de maxima efervescenta si agresivitate. Verva sarbatorilor de iarna se traduce in nenumarate promotii agresive, pe majoritatea categoriilor de produse, bugete de promovare de milioane de euro si campanii care mizeaza pe emotii si ajung drept la sufletul romanilor.
O analiza a acestor tendinte specifice marketingului de Craciun este lansata de numarul 152 al revistei Biz, prin cover story-ul  „X-MAS MARKETING”.

Eforturile de marketing se concentreaza pe cresterea cu orice pret a vanzarilor. In aceasta perioada sunt alocate sume impresionante pentru campanii de publicitate.

Potrivit Top 10 investitori in publicitate furnizat de AlfaCont MediaWatch, noua din zece jucatori provin din domeniul FMCG, doar unul singur fiind furnizor de servicii. Pe locul intai se situeaza Procter&Gamble, cu o investitie de 57.920.121,30 milioane euro. Industria bunurilor de consum se remarca astfel ca fiind cel mai mare investitor in advertising pe perioada sarbatorilor de iarna.

Marketingul local nu inregistreaza mari diferente fata de pietele exterioare in aceasta perioada. Singurele diferente care apar sunt date in principal de relevanta si de diferentiere, lucruri care rezulta din experienta pe o piata asezata. O tendinta care ar trebui exploatata in Romania este cea a marketingului viral, folosit intens pentru promovare in Occident.

Produsele care se vand cel mai bine in aceasta perioada sunt bunurile de larg consum, alaturi de serviciile de transport sau telecomunicatii. In turism, pachetele pentru vacanta de iarna contribuie cu 70% la totalul vanzarilor pe ultimul trimestru. In ceea ce priveste punctele de achizitie, hipermarketurile sunt preferate din motive de castig de timp si bani.

De sarbatori, comportamentul consumatorului roman inregistreaza modificari vizibile. „In decembrie, consumul mediu este cu 33-35% mai mare decat intr-o luna normala”, a declarat pentru Biz Andreea Mihai, Director de Marketing, Carrefour Romania. Printre tendintele caracteristice se numara orientarea temporara catre categorii de produse alimentare superioare ca pret, depasirea bugetelor stabilite pentru cheltuieli, cresterea cumparaturilor de impuls sau amanarea pana in ultima clipa a cumparaturilor.

In ceea ce priveste tipurile de campanii dezvoltate in perioada sarbatorilor, Marilena Istratescu, Senior Account Manager la Mercury360 a declarat pentru Biz faptul ca „cele mai frecvente sunt cele de awareness, cele concentrate pe consolidarea imaginii (Coca-Cola, Vodafone) si cele promotionale, profitand de caracterul sezonier al produsului promovat (Dr. Oetker).”

Desi se investeste foarte mult in comunicare si promovare, potentialul lunii decembrie nu este pe deplin fructificat. Fructificarea potentialului acestei perioade tine in mare parte de capacitatea de a oferi spre vanzare cantitatea de bunuri de orice fel solicitata de consumatori. In acest moment piata nu este saturata si exista loc de crestere atat pentru producatori cat si pentru distribuitori.

Dincolo de sezonul campaniilor de marketing, numarul 152 propune un articol dedicat relocarii – „Cum, cand si unde sa te relochezi” prin rubrica Imobiliare si aduce in exclusivitate articolul din Harvard Business Review – „Tehnologia informatiei, cu un pas inaintea timpului.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *