LifeStyle, Sanatate

Băuturile non‑alcoolice pot produce modificări în corpul uman

Experţii în alimentaţie din Marea Britanie au indicat că trebuie realizate mai multe teste asupra unor aditivi utilizaţi în compoziţia băuturilor non‑alcoolice, în urma unor studii care sugerează că aceştia pot provoca distrugeri semnificative în ADN‑ul uman.

Băuturile non‑alcoolice pot produce modificări în corpul uman

Cele mai recente studii indică faptul că E211, cunoscut sub denumirea de benzoat de sodiu, prezent în compoziţia unor băuturi precum Fanta şi Pepsi Max, poate produce modificări semnificative în ADN‑ul uman.

Peter Piper, expert în gerontologie la Universitatea din Sheffield, a testat impactul benzoatului de sodiu asupra unor celule vii, în laborator, şi a descoperit că acest aditiv afectează mitocondriile, organite care furnizează energia la nivelul celulelor.

Deciziile în legătură cu utilizarea aditivilor la fabricarea băturilor non‑alcoolice trebuie să fie luate de Food Standard Agency, organismul din Marea Britanie care autorizează punerea pe piaţă a produselor alimentare. Un purtător de cuvînt din partea Food Standard Agency a declarat: “ToÅ£i aditivii trebuie să fie aprobaÅ£i de Comisia Europeană. Benzoatul de sodiu ÅŸi acidul benzoic sînt aditivi aprobaÅ£i pentru consum. Aditivii alimentari sînt autorizaÅ£i numai după un proces de evaluare lung ÅŸi efectuat cu grijă”.

Un purtător de cuvînt de la Coca‑Cola, companie care produce Fanta, a declarat: “Utilizăm conservanÅ£i la unele dintre produsele noastre, mai ales la cele care includ fructe, pentru a ne asigura că nu se strică pe raft pe parcursul perioadei de valabilitate, indiferent dacă oamenii au sau nu posibilitatea de a le stoca în frigider”.

Un purtător de cuvînt pentru Britvic, companie care produce Diet Pepsi ÅŸi Pepsi Max, ambele avînd în conÅ£inut aditivul E211, a declarat: “Vom utiliza doar ingrediente care sînt testate ÅŸi aprobate de Food Standards Agency din Marea Britanie ÅŸi de Uniunea Europeană”.

Un studiu recent realizat de Food Standard Agency a scos la iveală faptul că mai mulţi coloranţi alimentari şi conservanţi utilizaţi pe scară largă în industria alimentară pot provoca tulburări de comportament la copii, precum hiperactivitatea, lipsa de concentrare, stări de furie şi alergii. Printre aceştia se numără tartrazină (E102), roşu alimentar (E124), galben auriu (E110), azorubina (E122), galben de quinoleină (E104) şi roşu alura (E129). Conservantul testat a fost benzoatul de sodiu (E211), care se găseşte în multe dulciuri, băuturi şi în alimentele procesate. Toţi aceşti aditivi, fără nici un fel de valoare nutriţională, sînt aprobaţi de Uniunea Europeană, deşi unii dintre aceşti coloranţi sînt interzişi în Statele Unite şi în ţări scandinave.

www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *