Evenimente

Balcic.Scoala de la Marea Neagră – o idee în mers

ELITE ART Club UNESCO anunţã un nou eveniment-itinerariu în cadrul proiectului „Pictori de azi la Balcic”.
Marţi, 5 februarie, la ora 17:00, Galeriile „Arcade” din Bistriţa gãzduiesc vernisajul ultimei expoziţii din această etapă a proiectului „Pictori de azi la Balcic”. Manifestarea este organizatã de cãtre ELITE ART Club UNESCO în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, filiala Bistriţa, şi este deschisã publicului între 5 si 25 februarie 2008

Expoziţia prezintã o privire retrospectivã asupra ediţiei a patra a proiectului „Pictori de azi la Balcic”, conţinând o selecţie lãrgitã de tineri artişti, alături de nume consacrate care au participat la taberele de creaţie şi expoziţiile din acest an, dedicate acestui mare eveniment cultural. Astfel, la întâlnirea bistriţeană vor fi expuse lucrări din ampla expoziţie „Balcic. Şcoala de la Marea Neagrã”, realizatã la Cercul Militar Naţional din Bucureşti între 27 noiembrie şi 13 decembrie 2007, şi aparţinând pictorilor tineri promovaţi de ELITE ART Club UNESCO. De asemenea, printre expozanţi se numără şi nume de marcã ale picturii româneşti contemporane, precum Ilie Boca, Mihai Sârbulescu, Horia Paştina, Virgil Parghel, Cristian Paraschiv (Franţa), Vitalie Butescu, Simion Crãciun sau Ion Lazãr. O prezenţã excepţionalã este cea a Marilenei Murariu, iniţiatoarea proiectului de-a lungul timpului. De la pastelurile sale exuberante pînã la fervoarea de atelier a tinerilor pictori ori siguranţa de expresie a unui Ilie Boca, viziunile diverse şi complementare se împletesc spre a realiza un fascinant portret mozaicat al Balcicului, aceastã nesecatã sursa de inspiraţie a picturii româneşti.

Proiectul „Pictori de azi la Balcic” este realizat din anul 2003 de cãtre ELITE ART Club UNESCO la iniţiativa artistului plastic Marilena Murariu şi s-a consacrat în timp prin regăsirea acestui spaţiu terasat, plin de culoare si de trăire mitică, drept cel mai important proiect de artã contemporanã româneascã realizat din resurse private. Expoziţia va fi deschisã la vernisaj de cãtre doamna Mihaela Dragomir, preşedinte al ELITE ART Club UNESCO, de Oliv Mircea, critic de artã şi curator, preşedinte al filialei Bistriţa a Uniunii Artiştilor Plastici din Români, şi invitatul special, prof. univ. dr. Ovidiu Pecican.

Dupã o ediţie a patra care a cuprins un număr record de patru tabere de creaţie, expoziţii la Muzeul de Artã din Constanţa, Muzeul Naþional Cotroceni, Cercul Militar Naţional, Institutul Bancar Român şi Galeria Simeza, proiectul intrã în ediţia a cincea sub semnul privirii restrospective şi a caracterului sãrbãtoresc.
Frumusetea peisagistică de-a lungul timpului a facut din acest loc un vast atelier redobândit de pictură în care s-au întâlnit atât tineri cât ÅŸi mari profesioniÅŸti ai penelului, dezbaterile de culoare find gazduite de Elite Art Club UNESCO sub egida: ‘Balcic.Scoala de la Marea Neagră” o idee în mers’.

www.eliteart.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *