Despre copii, Sanatate

Baita bebelusului

Dupa intoarcerea acasa de la maternitate, trebuie sa iti realizezi un program de ingrijire a celui mic, in care intra si necesitatea baitei.

Nu te lasa intimidata de faptul ca e foarte mic. Nu trebuie sa-ti fie teama, tu, ca mama, impreuna cu copilul, veti invata impreuna cum sa transformati baita dintr-o obligatie intr-un moment placut.

In general mamele sunt invatate de la spital cum trebuie sa procedeze atunci cand ii fac baie celui mic. Important este sa tii cont de sfaturile generale si de asemenea sa te adaptezi in functie de comportamentul bebelusului.

Un copil se poate teme foarte mult de apa, mai ales la primul contact. E posibil ca acest lucru sa sporeasca si emotiile tale, insa nu trebuie sa te panichezi. Cu calm si rabdare, vei deprinde miscarile pe care trebuie sa le faci.

Pentru baita ai nevoie de: o cadita pentru copii, prosoape, ceai de musetel, sampon, gel de dus, ulei de baie pentru copii (in nici un caz produse pentru adulti). Dupa imbaiere e nevoie de scutece, haine de schimb si iarasi prosoape.

Pe fundul caditei trebuie pus un prosop sau un burete care vor impiedica alunecarea copilului.

Baita bebelusuluiIn ceea ce priveste apa, e ideal ca ea sa fie masurata cu un termometru, si sa aiba maxim 24 de grade. In camera de imbaiere trebuie sa fie 25 de grade. Aceste temperaturi ajuta la evitarea unei treceri bruste de la o temperatura la alta.

Bebelusul se pune treptat in apa, fiind sprijinit pe antebrat. Poate fi lasat putin cu picioarele in apa, pana capata incredere, restul corpului fiind sustinut de un parinte. Nu uita de pozitia capului, care trebuie sustinut in permanenta.

Prima oara trebuie sa speli capul bebelusului, apoi gatul, bratele, mainile, pieptul, abdomenul, picioarele, regiunea genitala si fesiera, dupa care se intoarce pe burta si se spala spatele si funduletul.

Dupa imbaiere, fata se sterge cu tampoane inmuiate in apa calduta sau in ceai de musetel, de asemenea caldut.

Inainte de a-l imbraca, pe pielea bebelusului se aplica ulei de baie sau crema speciala pentru bebelusi.

Pentru ca spalarea bebelusului sa nu se transforme intr-un esec, ci dimpotriva, e necesar sa tii cont de cateva sfaturi.

Nu folosi niciodata produse pentru adulti! Acestea sunt mai dure, iar pielea copilului e mult mai sensibila decat cea a unui “om mare”.

Baita bebelusuluiSpala-l cu delicatete – pielea lui nu necesita frecare sau insistare in anumite zone. Pielea se poate inrosi si irita.

Nu folosi bureti aspri, care mai prezinta si o parte cu asperitati. Nu e necesar, cel mic trebuie spalat cu blandete.

Nu il uita singur in cadita! Chiar daca apa e putina, exista riscul ca acesta sa inghita apa sau sa ii intre in urechi, iar situatia din urma poate duce la otita.

Zona buricului e una foarte sensibila. E recomandat sa se evite udarea acesteia pana la vindecarea completa. Astfel, poti achizitiona de la farmacii pansamente sterile imbibate cu alcool steril de 70 de grade cu care poti curata locul respectiv.

Avantajul acestuia consta in faptul ca nu ustura si mai mult, grabeste vindecarea.

In ceea ce priveste frecventa baii, e bine sa o realizati in fiecare seara. Daca se trece peste o zi, nu-i nimic, insa nu trebuie niciodata sa inlocuiesti baia cu stergerea pielii copilului cu ajutorul unui prosop ud.

In timp ce ii faci baie, ii poti oferi bebelusului jucarii pentru apa. Ii vor face balacirea mai placuta si in plus ii vor distrage atentia de la o posibila sperietura provocata de apa.

Baia il ajuta pe bebelus sa doarma mai bine, nu se agita la fel de mult, iar pielea lui respira, deoarece e curata.

Sursa: www.stilfeminin.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *