Stiri

Australia și-a deschis consulat la București

În data de 22 septembrie, Consulatul Onorific al Australiei a inaugurat biroul consular în România. Acesta este localizat în Strada Titu Maiorescu, nr. 34E, Vila 7, Pipera-Voluntari, 077190, Bucureşti. Consulul Onorific al Australiei la Bucureşti este domnul George Prelea, care are o bogată experienţă în domeniul economic, prin cei 40 de ani de iniţiere şi menţinere de relaţii comerciale cu Consulatul României din Sydney şi Ambasada României din Canberra.

Domnul George Prelea a fost numit Consul Onorific al Australiei în România, de catre Guvernul Australiei. La data de 31 iulie 2010, din imputernicirea Guvernului României, Ministerul Afacerilor Externe a autorizat exercitarea funcţiilor consulare de către domnul George Prelea, având drept de circumscripţie consulară întreg teritoriul României. Domnul Prelea deţine dublă cetăţenie, atât română cât şi australiană şi a petrecut 40 de ani în Australia.
Deschiderea Consulatului Onorific al Australiei în România a fost marcată de vizita oficială a Excelenţei Sale dr. Helena Studdert, Ambasador al Australiei în Serbia, cu acreditare concomitent în România, Muntenegru şi Macedonia.
În cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni în data de 22 septembrie a.c., domnia sa şi-a prezentat scrisorile de acreditare Presedintelui României, în calitate de Ambasador al Australiei in ţara noastră.

Misiunea diplomatică, condusă de Consulul Onorific al Australiei la Bucureşti, va oferi consultanţă atât cetăţenilor australieni, cât şi cetăţenilor români care vor avea nevoie de servicii consulare sau de alte informaţii de profil.
Un rol important pe care Consulatul Australiei îl va juca la Bucureşti, este acela că va sprijini accesul pe piaţa românească al companiilor australiene care doresc să facă afaceri în România. De asemenea, va ajuta la stabilirea de contacte între agenţii economici români şi cei australieni pentru diversificarea relaţiilor de afaceri.

„Interesul ridicat al cetăţenilor români pentru obţinerea vizelor turistice şi de studii în Australia a dus la o nevoie naturală de a redeschide Consulatul Australiei la Bucureşti. La aceasta s-au adăugat numeroase cereri din partea unor persoane juridice australiene care doresc să dezvolte relaţii de afaceri pe teritoriul României. Camera de Comerţ şi Industrie a României şi-a manifestat intenţia de a iniţia şi relua activităţi comerciale pe teritoriul Australiei” subliniază George Prelea, Consulul Onorific al Australiei la Bucureşti.
Consulatul Onorific al Australiei va livra servicii speciale, de urgenţă pentru cetăţenii australieni rămaşi fără documente sau care se află în situaţii speciale. Va deservi cetăţenii care vor adresa consulatului diverse cereri de informare cu privire la relaţiile cu entităţile locale, asociaţii sau alte instituţii.
Funcţia Consulului Onorific al Australiei la Bucureşti este de a acorda consultanţă, asistenţă si protecţie cetăţenilor australieni pe teritoriul României. Aceasta include:
– Reprezentarea intereselor Australiei în mediile politice, economice şi culturale în care activează;
– Promovarea obiectivelor Australiei în plan politic şi economic la nivelul guvernului local, liderilor politici şi mass-media;
– Stimularea dezvoltării relaţiilor şi facilitarea contactelor economice şi comerciale între companii australiene şi străine, precum şi recomandarea de agenţi economici din circumscripţia consulară în sprijinirea încheierii de contracte comerciale;
– Oferirea de informaţii privind mediul de afaceri şi oportunităţile apărute în Australia;
– Stimularea dialogului şi cooperării între comunităţile locale şi Australia;
– Transmiterea de informaţii privind evoluţii în domeniul comercial, economic, cultural-ştiinţific în circumscripţia consulară în care activează;
– Diseminarea de informaţii privind Australia comunităţilor şi mass-media locale;
– Oferirea de asistenţă şi consultanţă cetăţenilor australieni aflaţi în situaţii deosebite;
– Recomandarea de avocaţi pentru susţinerea intereselor pesoanelor fizice şi juridice australiene în cadrul procedurilor judiciare şi administrative deschise în circumscripţia consulară;
– Promovarea fenomenului cultural australian în mediile în care activează;
– Stimularea cooperării între universităţile australiene şi străine.

Programul de lucru cu publicul al Consulatului Australiei la Bucureşti este:
Luni –Vineri: între orele 11.00 – 15.00
Coordonatele Consulatului Australiei la Bucureşti sunt:
Adresa: Strada Titu Maiorescu, nr. 34E, Vila 7, Pipera-Voluntari, 077190, Bucureşti.
Telefon: +40 21 319 02 29
E-mail: (adresa de email este ascunsa din motive de securitate)
Pentru urgenţe se poate apela numărul de telefon +40 21 319 02 29, Bianca Matei – Ofiţer Consular

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *