LifeStyle

Astronomii au descoperit o planetă asemănătoare Pămîntului

Astronomii au descoperit o nouă planetă, situată în afara sistemului nostru solar, care pare să se asemene în multe privinţe cu Pămîntul, fiind foarte probabil ca acolo să existe apă şi forme de viaţă.

Potrivit cercetătorilor, planeta – care se află la 193 de miliarde de kilometri distanţă de Pămînt ÅŸi care a fost numită 581 c – este aproape de două ori mai mare decît Terra, iar temperaturile arată că pe aceasta ar putea exista apă în stare lichidă.

Astronomii au precizat că rămîn încă multe de aflat despre această planetă necunoscută, iar viitoarele examinări ar putea releva, totuşi, aspecte neospitaliere pentru om.

Planeta a fost descoperită cu ajutorul unui telescop performant situat în localitatea La Silla din Chile. Ea are o greutate de cinci ori mai mare decît Terra, iar cercetătorii încă nu‑şi pot da seama dacă este formată din roci, precum Pămîntul, sau dacă este o sferă uriaşă de gheaţă, cu apă lichidă la suprafaţă. Teoretic, 581 c ar trebui să aibă o atmosferă, dar din ce este formată aceasta rămîne încă un mister.

Astronomii cred că temperaturile de acolo se situează undeva între 0 şi 40 de grade Celsius, ceea ce este un lucru extrem de îmbucurător, în contextul în care toate cele 220 de planete descoperite pînă acum în afara sistemului nostru solar au temperaturi care fac imposibilă viaţa.

Gravitaţia de pe 581 c este de 1,6 ori mai puternică decît cea a Terrei, ceea ce înseamnă că o persoană de 70 de kilograme s‑ar simţi precum una de 108. În acelaşi timp, zilele de naştere s‑ar sărbători mult mai des decît pe Pămînt, în contextul în care planeta orbitează în jurul stelei care ţine locul Soarelui la fiecare 13 zile. Totodată, cercetătorii cred că planeta nu se roteşte, ceea ce înseamnă că pe o parte este tot timpul zi, iar pe cealaltă este mereu întuneric.

ÃŽn cazul în care s‑ar ajunge la concluzia că planeta este locuibilă, distanÅ£a ar fi o altă problemă. “Datorită duratei noastre de viaţă, am muri înainte de a ajunge acolo”, a declarat Steve Maran, astronom NASA.

www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *