LifeStyle, Sanatate

Asociatia Medicilor de familie Bucuresti – declaratie de presa

AsociaÅ£ia Medicilor de Familie BucureÅŸti – Ilfov (AMF-B) doreÅŸte să facă următoarele precizări, referitoare la articolele apărute în presă, în ziua de 10.01.2008.

Informaţia are similitudini cu atitudinea medicului: corectă, folosită la timp şi în doza potrivită, este de un real ajutor. O informaţie utilizată incorect poate face mult rău.
Într-un interviu telefonic recent, acordat unei agenţii de presă, în calitate de preşedinte şi reprezentant al AMF-B, dr. Rodica Tănăsescu, s-a referit la noul sistem informatic ce va fi introdus de CNAS.
Afirmaţiile apărute în presă în publicaţiile care au preluat ştirea (Jurnalul Naţional, Curierul Naţional, etc.) sunt însă eronate şi complet diferite de ceea ce am declarat. Astfel, dorim să precizam următoarele:

1. Nici un medic de familie din România nu a primit până în prezent calculator sau laptop de la MSP! Legislaţia greoaie şi contestarea licitaţiilor au împiedicat achiziţionarea acestora. Există medici care au calculatoare în dotarea cabinetelor, dar acestea au fost achiziţionate din venituri proprii.
2. Raportarea de date către Casele de Asigurări NU se face verbal sau în scris, pe bază de încredere cum menţionează articolele sus menţionate, ci s-a făcut ÎNTOTDEAUNA pe formulare tipărite si electronice impuse de casele judeţene si CASMB. Raportarea datelor înseamnă plăţi din bani publici, ori aşa ceva nu se poate face nici verbal, nici pe baza de încredere.
3. Susţinem şi am afirmat că informatizarea este o necesitate a epocii în care trăim, dar că la început sistemul informatic ce va fi operaţional în curând va fi o mare povară suplimentară, datorită faptului că nu avem încă o bază electronică de date medicale, a căror înregistrare va consuma mult timp.
4. Nu am afirmat că sistemul va utiliza în vreun moment internetul.
5. Credem că sistemul ar fi trebuit testat în cabinete de tip sentinelă sau pilot, nu numai în birouri, căci practicianul este singurul care poate sesiza corect aspecte legate de propria activitate.
6. Varianta actuală a acestui sistem informatic permite numai raportarea către Casele de Asigurări, si nu constituie un ajutor care să reducă birocraţia, pentru că nu permite printarea reţetelor, certificatelor, a biletelor de trimitere, editarea registrelor, etc.
7. Medicii ar fi trebuit sa fie instruiţi, nu numai informaţi asupra funcţionării sistemului

Mass-media reprezintă calea esenţială de informare a populaţiei si are un impact cu totul special. Promovarea informaţiilor corecte şi complete prin presă este de un ajutor imens, pe care îl apreciem la justa sa valoare.
Tocmai de aceea, informaţia trebuie să rămână un „leac”, o „terapie”, şi nu să ducă la intoxicări .

Asociatia medicilor de Familie Bucuresti – Ilfov

+4021 314 9571
+40723 277 053
www.amf-b.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *