Stiri

Angelica, planta magica

Numită ÅŸi îngerică sau “iarba celor ÅŸapte îngeri”, angelica (Angelica arhangelica) este considerată în tradiÅ£ia românească o plantă cu însuÅŸiri magice.
În trecut, era pusă în scăldătorile copiilor pentru ca aceştia să nu fie părăsiţi de îngerul lor păzitor. Planta creşte în zona montană şi submontană, prin locuri pietroase şi umede. Fiind declarată monument al naturii, angelica nu se recoltează din flora spontană, ci numai din culturi.
ÃŽn scopuri medicinale, de la angelică se utilizează rădăcina, tulpina, frunzele, florile ÅŸi seminÅ£ele. Efectele cele mai puternice le au florile ÅŸi, mai ales, seminÅ£ele, care conÅ£in un ulei volatil deosebit de eficient excitant cerebral. Fitoterapia recomandă preparatele din angelică în cazuri de astenie, în stări depresive dar ÅŸi de isterie. Sînt foarte eficiente ÅŸi în cazul apariÅ£iei dificultăţilor de concentrare. Tinctura de angelică este deosebit de eficientă în tratarea bulimiei survenite pe fond nervos, pofta necontrolată de mîncare fiind mult temperată. La nivel gastric, angelica acÅ£ionează benefic în gastrita hipoacidă, colita de fermentaÅ£ie ÅŸi indigestie. Rădăcinile de angelică se folosesc ca mijloc aromatizant, dar ÅŸi pentru îmbunătăţirea digestiei ÅŸi tratarea afecÅ£iunilor stomacale ÅŸi intestinale. Femeile utilizează această plantă în cazul tulburărilor de ciclu menstrual ÅŸi dereglărilor hormonale. Angelica este contraindicată femeilor gravide. Pulberea de angelică se obÅ£ine prin măcinarea fină a plantei. Pentru obÅ£inerea tincturii, într-un borcan cu filet se pun 100 g de plantă (sau 20 de linguri de pulbere), 250 ml de apă ÅŸi 250 ml alcool alimentar de 90E. Se lasă totul la macerat timp de 7 zile, apoi se filtrează prin tifon. Tinctura se păstrează în sticle bine închise, la loc întunecos ÅŸi rece. Cea mai simplă formă de preparare este maceratul: 2 linguriÅ£e de pulbere la 1 litru de apă, se lasă de seara pînă dimineaÅ£a, cînd se filtrează ÅŸi se pune la rece; se beau 4 căni de macerat pe zi. Uleiul de angelică este benefic pentru rezolvarea unor probleme respiratorii, precum bronÅŸite ÅŸi astm. ÃŽn caz de răceală ÅŸi gripă reduce tusea, febra ÅŸi oboseala. La nivel psihic, uleiul de angelică inspiră echilibru ÅŸi calm.   www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *