LifeStyle

Angela Gheorghiu la Scala din Milano

Marti, 3 iulie, de la ora 21.00 (ora Romaniei) Angela Gheorghiu debuteaza intr-un spectacol de opera la Scala din Milano cu Traviata de Giuseppe Verdi – unul dintre marile evenimente muzicale ale verii pe care Radio Romania Muzical il transmite in direct pe 97,6 si 104,8 FM, pe satelit si online.Angela Gheorghiu a fost comparata cu Maria Callas; insa ea respinge orice comparatie cu o alta cantareata. Este cea mai mediatizata soprana a momentului, avand o voce inconfundabila si o aparitie spectaculoasa, de fiecare data. A aparut pe cele mai importante scene de opera ale lumii, facandu-se placuta atat de public, cat si de critici. Mai mult decat un simplu nume, un adevarat brand – ANGELA GHEORGHIU – este imaginea absoluta a sopranei contemporane.
Nicio soprana nascuta in Romania nu s-a bucurat vreodata de succesul si recunoasterea pe care le traieste Angela Gheorghiu. Cariera sa internationala a debutat in 1992, cand a aparut pentru prima oara la Covent Garden in “Boema” de Giacomo Puccini. Dupa spectacole la Metropolitan din New York si Opera de Stat din Viena, doi ani mai tarziu, in 1994, revine la Covent Garden in “Traviata” lui Giuseppe Verdi. Pentru a difuza acel memorabil spectacol, BBC si-a intrerupt special programele; succesul Angelei a fost urias, ea devenind noul prototip al Violettei Valéry, personajul principal din Traviata verdiana. De altfel, dirijorul acelui spectacol, Sir Georg Solti, a spus atunci: “fata aceasta poate face orice”, pentru ca Angela Gheorghiu a uimit nu doar prin unicitatea glasului, ci si prin talentul actoricesc.
Au trecut de atunci 13 ani; Angela Gheorghiu a interpretat rolul Violettei pe toate marile scene de opera, mai putin una: temuta Scala din Milano, scena cunoscuta ca “arena cu lei” pentru orice cantaret de opera. La Scala din Milano, publicul si criticii reactioneaza violent la orice imperfectiune, iar un succes la Scala este echivalent cu deplina confirmare.
Este adevarat, Angela Gheorghiu a mai cantat la Scala anul trecut in aprilie, insa intr-un recital. Succesul de atunci a determinat producatorii de la casa de discuri EMI, unde Angela Gheorghiu este artist exclusiv, sa editeze pe CD acel recital, iar in avanpremiera, cei care vor fi pe frecventele Radio Romania Muzical marti, 3 iulie, au sansa de a asculta fragmente de pe acest CD inca nelansat oficial.
Este, asadar, un privilegiu pentru publicul romanesc posibilitatea de a o asculta pe Angela Gheorghiu in direct intr-unul dintre rolurile in care ea a facut istorie, mai ales ca, din pacate, agenda atat de incarcata a Divei nu i-a permis sa cante decat foarte rar acasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *