Evenimente

Amprentarea adulţilor străzii din sectorul 4 este abuzivă şi discriminatorie

Organizaţia neguvernamentală Samusocial din România se opune amprentării persoanelor adulte fără adăpost din sectorul 4 al Bucureştiului, acţiune ce va fi demarată de Primăria Sectorului 4şi pe care o considerăm a fi abuzivă şi discriminatorie. Demersul Samusocial din România este susţinut de Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – APADOR-CH.
Primarul sectorului 4 domnul Cristian Popescu susţine că a dispus curăţarea Sectorului 4 de oameni ce nu pot să-şi declare domiciliul şi oamenii străzii care se ascund în canale, dorm prin parcuri, cerşetori. Samusocial din România consideră că această chestiune ar trebui să fie abordată cu totul diferit de către Primarul de sector şi anume să demareze construirea unui adăpost dedicat persoanelor adulte fără adăpost. Afirmatia legată de curăţarea sectorului 4 presupune doar relocarea acestor persoane din sector în celelalte sectoare ale Capitalei. Persoanele adulte fără adăpost sunt luate în evidenţă de către Biroul de evidenţa populaţiei, iar organizaţia noastră face eforturi susţinute în a obţine cărţi de identitate pentru toate persoanele adulte fără adăpost care nu mai deţin acest document. Măsura de a le amprenta o considerăm abuzivă şi discriminatorie.
APADOR-CH atrage atenţia că în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) crearea şi deţinerea de către autorităţi a unei baze de date cu amprentele unor persoane care nu au fost condamnate penal este considerată o încălcare a dreptului la viaţă privată, garantat în art. 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului(hotărârea CEDO din 4 decembrie 2008 în cazul S. and Marper c. Marea Britanie, prin care au fost soluţionate plângerile cu nr. 30562/04 şi 30566/04).
Acţiunea Primăriei a fost motivată de faptul că marţi după-amiază un taximetrist a fost găsit înjunghiat în maşina sa pe bulevardul Alexandru Obregia din sectorul 4 al Capitalei. Acest lucru nu are nici o legătură cu măsurile propuse de către domnul Primar Cristian Popescu.
Sabina Nicolae, Director Executiv Samusocial din România: “Organizaţia noastră doreşte şi chiar susţine activităţi de luare în evidenţă a persoanelor adulte fără adăpost de pe teritoriul Bucureştiului de către instituţiile specializate, însă nu suntem de acord cu amprentarea acestora. Luând în considerare faptul că persoana responsabilă pentru moartea taximetristului nu s-a dovedit a fi o persoană adultă fără adăpost, nu vedem necesară, ba chiar considerăm abuzivă această masură. Dacă aceasta va fi aplicată de către domnul Primar Cristian Popescu, nu ne rămâne decât să ne organizăm şi să protestăm.”
În prezent, în Bucureşti există doar 4 centre de adăpostire administrate de Primăriile Sectoarelor 1, 2, 3 şi 6, centre cu care organizaţia Samusocial din România colaborează în mod frecvent pentru cazarea temporara a adulţilor străzii, parte a procesului de reabilitare a acestora. Samusocial din România este singura organizaţie neguvernamentală din Bucureşti care oferă servicii de asistenţă socială, medicală, psihiatrică direct în stradă pentru populaţia persoanelor adulte fără adăpost. Conform estimărilor oficiale, în prezent trăiesc printre noi aproximativ 5.000 de adulţi ai străzii, iar pentru aceştia sunt puse la dispoziţie doar 330 de locuri de adăpostire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *