FILME

Amos Oz: The Nature of Dreams (Cinema Studio, ora 20)

Dupa Gala de deschidere cu proiectia Ultimul Supravietuitor, prima editie a Festivalului Filmului Evreiesc Bucuresti (20-26 iunie) continua marti, 21 iunie, cu o selectie de filme ce nu trebuie ratate, printre care documentarul Amos Oz: The Nature of Dreams (Cinema Studio, ora 20). Prezentat in premiera in Romania, filmul este un inspirat portret al apreciatului prozator israelian Amos Oz, in regia tinerilor cineasti Yonathan si Masha Zur, ce vor fi prezenti la proiectie.

Departe de lumea dezlantuita, undeva in desertul Negev, vietuieste unul dintre cei mai mari prozatori contemporani: israelianul Amos Oz. In linistea biroului sau plin de carti si manuscrise a creat volumul autobiografic Poveste despre dragoste si intuneric. Tot aici si-a formulat convingerile pacifiste care l-au condus la solutia celor doua state. Si tot aici incepe si se sfarseste documentarul-portret pe care l-au facut Yonathan si Masha Zur. Iar intre aceste doua coperti, aparatul de filmat il urmareste pe Oz de-a lungul turneului de promovare a cartii Poveste despre dragoste si intuneric, care constituie si principalul element de sprijin al filmului.

Acest documentar nemaipomenit surprinde perfect imaginatia bogata si claritatea politica ale lui Oz. Filmul este pe de o parte o trecere in revista afectuoasa, dar ambivalenta, a problemei de ordin emotional pe care familia lui o are in raport cu Europa si pe de alta parte o expunere de reflectii asupra semnificatiilor complicate ale Sionismului si asupra culturii indoielii si argumentatiei. Ne imbarcam intr-o calatorie printre numeroasele fantome ale trecutului, urcam pe colinele Ierusalimului unde veteranul pacifist se plimba alaturi de scriitorul palestinian Sari Nusseibeh si apoi coboram spre cafenele, statii de autobuz si plajele din Tel Aviv. In tot acest timp, Oz se intreaba daca reconcilierea este posibila. Acest portret cinematografic ne imbie sa privim inapoi in timp la geografia satelor est-europene dinainte de razboi, la Palestina si Israelul anilor 40. Totodata, ne ofera o incursiune in primele demonstratii de pace, acolo unde Oz sustine un discurs de referinta emotionant asupra optiunilor pe care le are statul Israel. (Deborah Kaufman – San Francisco Jewish Film Festival)

Realizatorii Yonathan si Masha Zur traiesc si lucreaza la Tel-Aviv. Yonathan este regizor de film, producator si editor de film. Masha este critic literar la ziarul Haaretz, fiind absolventa a Universitatii Ebraice din Ierusalim, dupa care a studiat trei ani la Facultatea de Animatie de la Academia de Arta Bezalel. Pana in prezent, Yonathan si Masha au realizat impreuna doua filme documentare: Magia Russica (2004) si Amos Oz The Nature of Dreams (2009).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *