LifeStyle

Amigdalita, tratamente naturiste

Amigdalita este o boala inflamatorie (congestiva sau purulenta) a amigdalelor caracterizata prin dureri la inghitire, febra, stare de oboseala, dureri de cap. Pentru a grabi vindecarea, alaturi de tratamentul recomandat de medic mai pot fi urmate si alte recomandari naturiste.

Regimul alimentar trebuie sa fie cu multe legume bogate in vitaminele C si A (morcovi, sfecla rosie, varza, conopida, patrunjel, spanac), brinza de vaci, iaurt, chefir.

Se maninca putin si des, iar in primele zile ale inflamatiei, bucatele trebuiesc fierte, inabusite sau pasate. Se recomanda supe si creme de zarzavat, pireuri de legume si compoturi de fructe. Se mai pot consuma sucuri de lamiie, de gutui, dar si smochine proaspete, toate acestea avind proprietati emoliente.

De asemenea, se consuma zilnic hrean, ceapa si usturoi. Usturoiul este un antibiotic natural. Se evita condimentele iuti si se beau ceaiuri calde din flori de soc, de tei, musetel, frunze de urzica, coaja de salcie.

Ceaiul de Echinaceea combate inflamtia amigdalelor

O planta care creste rezistenta organismului si intareste sistemul imunitar este Echinaceea. Ea contine un antibiotic si un agent similar interferonului cu proprietati antivirale si, in acelasi timp, antialergice. Dintre proprietati, cea mai importanta este stimularea sistemului imunitar. Pe de alta parte, Echinaceea pune in miscare limfa, fluid care ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Ea este recomandata intern, ca adjuvant in guturai, amigdalita, gripa, afectiuni cronice ale aparatului respirator si ale cailor urinare inferioare, iar extern in tratamentul ranilor si ulceratiilor cronice.

Poate fi folosita infuzia (1 g planta la 150 ml apa), tinctura 1:5 (g/ml), cinci ml pe zi, sau capsule din Echinaceea.

Nu se recomanda administrarea plantei la persoane alergice la unele substante din familia asteraceelor (familie din care face parte si Echinaceea). De asemenea, in cazuri de tuberculoza, colagenoze, scleroza multipla, leucoze, SIDA, se administreaza numai la recomandarea medicului.

Preparatele din Gheara pisici ajuta in tratarea amigdalitei

Un bun stimulator al imunitatii il reprezinta si preparatele din Gheara pisicii. Cu sute de ani in urma, indienii foloseau aceasta planta in medicina traditionala. Cercetarile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat proprietatile vindecatoare ale acestei plante. Este imunostimulatoare (stimuleaza fagocitoza si reactivitatea celulelor imunitare in confruntarea cu virusii, bacteriile si agentii patogeni), are actiune antioxidanta, antitumorala, antimutagena, antivirala si antiinflamatoare.

Datorita acestor proprietati, preparatele din Gheara pisicii ajuta in prevenirea bolilor infectioase de origine bacteriana si virala, artrite reumatoide si alte afectiuni reumatice articulare, boli alergice, herpes genital, candidoze generalizate. Preparatele din Gheara pisicii sint contraindicate in timpul sarcinii si alaptarii.

Plante medicinale pentru gargara

• se prepara decoct (fiertura) din 4 linguri coaja de salcie la o cana cu apa si se face gargara din ora in ora.

• cimbrul sau cimbrisorul sint plante antiseptice si bactericide, fiind recomandate in special in amigdalitele cu puroi; se face o infuzie din 2 linguri de planta uscata la o cana cu apa clocotita si se face gargara, cu ceai caldut, la fiecare 2 ore.

• salvia este antiinflamatoare si antiseptica; se face infuzie cu 2 lingurite de planta uscata la o cana cu apa si se face gargara la fiecare 2 ore. Se pot pune si comprese.

• infuzie din 3 lingurite flori de musetel la o cana cu apa; se face gargara din ora in ora.

• La aceste ceaiuri pentru gargara se pot adauga 30-40 de picaturi de tinctura de propolis. Se mai poate face gargara cu otet de mere si apa, suc sau decoct din gutui. De asemenea, se aplica comprese locale cu felii de cartofi cruzi sau de mere.

In convalescenta, pentru intarirea organismului se recomanda cura cu griu incoltit, cura cu ulei, cura cu coacaze negre, cura cu kiwi sau alte cure cu fructe sau cu legume.

Angela Elena Beju, terapeut naturist

Angela Elena Beju, terapeut naturist

www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *