LifeStyle

Ambasada Africii de Sud in Romania sarbatoreste cea de-a 90-a aniversare a lui Nelson Mandela

Imaginea Africii de Sud dupa februarie 2008, data care a marcat nasterea noului stat democratic, a fost strans legata de cea a lui Nelson Mandela. Contributia acestuia la reconcilierea politica din 1990-1994, perioada cunoscuta sub numele de « Miracolul Sud-african », a fost decisiva.

Indiferent de vederile si convingerile politice ale fiecaruia, Nelson Mandela este pentru toata lumea un adevarat simbol. Un om care reprezinta sacrificiul pentru o idee, care a făcut 27 de ani de închisoare, ca să ajungă apoi şef de stat într-o republică parlamentară. In 1963, Nelson Mandela declara: «In intreaga mea viata, m-am dedicat luptei pentru drepturile oamenilor din Africa. M-am luptat impotriva dominatiei albilor, dar si impotriva dominatiei populatiei de culoare. Am trait cu idealul unei societati egale si democratice, in care toti oamenii traiesc impreuna in armonie si se bucura de sanse egale. Acesta este un ideal pe care sper sa traiesc pentru a-l atinge. Dar daca va fi nevoie, acesta este un ideal pentru care sunt hotarat sa-mi dau viata.»

Africa de Sud se poate considera norocoasa pentru ca a avut lideri precum Nelson Mandela, F.W. de Klerk si Archibishop Desmond Tutu, toti trei castigatori ai Premiului Nobel, intr-un moment atat de dificil al istoriei tarii.

Pentru a marca acest moment aniversar, Banca Centrala a Africii de Sud a pus in circulatie 5 milioane de monede, care vor avea pe ele chipul lui Nelson Mandela. Moneda, care are o valoare de 5 ranzi, va fi pusa in circulatie incepand cu data de 18 iulie.

Ambasada Africii de Sud in Romania doreste sa ii invite pe toti romanii sa ni se alature in a-i ura acestui adevarat erou si symbol, care a inspirat milioane de oameni din intreaga lume in speranta lor pentru o viata mai buna: La Multi, Multi, Multi Ani, Madiba!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *