Evenimente

Alunecările de teren – impactul asupra mediului si societatii

Muzeul NaÅ£ional de Geologie găzduieÅŸte joi, 25 octombrie, de la ora 10.00, lucrările simpozionului internaÅ£ional Alunecările de teren – impactul asupra mediului ÅŸi societăţii. Având în vedere dezastrele petrecute în ultimii ani, ca urmare a reactivării sau producerii unor alunecări de teren (Ocnele Mari, Pârcovaci, Seciu, RoÅŸia de Jiu etc.), organizarea acestei manifestări, prilej de întâlnire ÅŸi schimb de experienţă între specialiÅŸtii ce studiază aceste fenomene, este mai mult decât oportună.Complexitatea aspectelor legate de definirea hazardului, vulnerabilităţii ÅŸi riscului în legătură cu alunecările de teren, ca ÅŸi a acelora legate de prevenirea ÅŸi înlăturarea efectelor lor, presupune o abordare multidisciplinară a fenomenelor. De aceea, aceasta manifestare vizează reunirea unor specialiÅŸti din domenii diverse (geologi, geografi, constructori, geofizicieni etc.), care pot oferi soluÅ£ii integrate pentru cunoaÅŸterea, monitorizarea, prevenirea ÅŸi înlăturarea efectelor alunecărilor de teren.
Sistemele şi măsurile de prevenire a hazardelor/riscurilor naturale vor contribui la protecţia mediului înconjurător, îmbunătăţirea mediului de afaceri şi a centrelor rezidenţiale şi totodată vor transmite un semnal de piaţă cu privire la imaginea României ca o locaţie sigură pentru investiţii, dar şi un mediu sănătos de viaţă.
Parte importantă a grupului fenomenelor geologice cu potenÅ£ial de hazard natural, alunecările de teren au un impact economic ÅŸi social resimÅ£it atât la nivel general cât ÅŸi local, asupra comunităţilor sociale sau agenÅ£ilor economici. Vulnerabilitatea acestora faţă de acest tip de hazard natural face ca studiul alunecărilor de teren sa reprezinte un domeniu de interes major al cercetării ÅŸtiinÅ£ifice atât pe plan intern cât ÅŸi internaÅ£ional. Dezastrele înregistrate în România au arătat nu doar existenÅ£a ÅŸi vulnerabilitatea comunităţilor umane faţă de acest tip de ‘hazard natural’ ci ÅŸi slaba intelegere a proceselor geodinamice, mai ales modesta coroborare a datelor ÅŸtiinÅ£ifice geologice de detaliu cu cele geotehnice ÅŸi inginereÅŸti, aceste disfuncÅ£ionalităţi ducând adesea la ignorarea unor pericole, sau la proiectarea unor măsuri de protecÅ£ie ÅŸi/sau remediere nerealiste sub aspectul aprecierii parametrilor specifici rocilor afectate.

Muzeul National de Geologie adaposteste principalele colectii geologice din Romania, adunate timp de peste 100 de ani, incepand cu anul 1880, incluzand esantioane de mare valoare preluate succesiv din colectiile Biroului geologic si ale Institutului Geologic. Colectarea, conservarea si studierea esantioanelor a demarat o data cu infiintarea, in 1906, a Institutului Geologic al Romaniei.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *