Sanatate

Aloe vera, elixirul sănătăţii

DeÅŸi medicina populară i-a redescoperit proprietăţile abia în ultimele decenii, Aloe vera este una dintre cele mai vechi plante medicinale cunoscute de om. Vechii greci o foloseau pentru vindecarea a numeroase boli interne sau externe, egiptenii o foloseau pentru regimurile de întreÅ£inere a frumuseÅ£ii ÅŸi pentru îmbălsămarea morÅ£ilor, iar medicina chineză veche considera Aloe vera ca una dintre plantele cu proprietăţi terapeutice deosebite ÅŸi o numeau “medicamentul armoniei”. RuÅŸii numesc această plantă “elixirul longevităţii”, iar indienii americani o cunoÅŸteau ca fiind “vindecătorul tăcut”. Medicii antichităţii, Dioscoride ÅŸi Plinius preÅ£uiau foarte mult proprietăţile terapeutice ale acestei plante. ÃŽn acele vremuri, în Europa, sucul de aloe costa foarte mult. Se spune ca, din cauza aloei, Alexandru Macedon a încercat să cucerească o insulă pe care se cultiva această plantă din care băştinaÅŸii făceau un suc cu proprietăţi tămăduitoare
Plantă asemănătoare cactuÅŸilor, Aloe vera creÅŸte în zonele fertile cu climă caldă. Din cele aproximativ 200 de specii de aloe, o parte sînt apreciate mai mult ca plante decorative, dar celebritatea de plantă vindecătoare i-a revenit speciei “Aloe barbadensis miller”, cunoscută, în special, ca “Aloe vera”. Ca o confirmare actuală a proprietăţilor terapeutice, cunoscute de mii de ani, oamenii de ÅŸtiinţă au evidenÅ£iat o parte din efectele curative remarcabile ale acestei plante.

O minune care durează numai două ore

Aloe vera conÅ£ine un complex extraordinar de bogat de substanÅ£e, din care două sînt cele mai importante: aloina – situată imediat sub coaja frunzei, un lichid galben lăptos, cu gust amar, folosit de secole ca laxativ (utilizat sub forma de praf) ÅŸi gelul de aloe – un lichid vîscos situat în interiorul frunzelor.

Principalul dezavantaj care a făcut ca folosirea aloei să nu fie atît de răspîndită pe cît este de eficientă în tratarea atîtor afecţiuni, a fost instabilitatea accentuată a gelului extras din frunze. După tăierea unei frunze, sucul obţinut prin stoarcerea acesteia se oxidează foarte rapid (dacă nu este prelucrat în decurs de două ore), pierzându-şi din calităţile curative (95 la sută din principiile active sînt oxidate şi atacate de microorganisme). Acest fapt a făcut ca utilizarea aloei să fie limitată numai la zonele unde planta creşte în mod natural. Cu toate acestea, tradiţiile diferitelor popoare menţionează efectul vindecător extraordinar al plantei de aloe şi oferă metode empirice de conservare a principiilor active conţinute în plantă.

Proprietăţi terapeutice

Aloea este un dezintoxicant natural care stimulează imunitatea organismului. Conţine şase agenţi antiseptici şi este un excelent analgezic natural. Acţionează ca un antiinflamator natural şi accelerează vindecarea prin creşterea afluxului de sînge în piele. Stimulează refacerea ţesuturilor afectate, funcţia celulelor nervoase şi regenerarea celulelor postoperator. Are remarcabila proprietate de a penetra ţesuturile în profunzime, substanţele conţinute reuşind să treacă prin toate straturile pielii. Această însuşire o face extrem de eficientă în cosmetică. Alifiile cu aloe dau umiditate pielii, protejează împotriva arsurilor de soare, a înţepăturilor de insecte, a tăieturilor şi sînt eficiente în tratarea acneei şi a psoriazisului.

Aloea este, în acelaşi timp, un foarte eficient bactericid, fungicid şi antiviral, fară a avea efecte secundare. Datorită conţinutului crescut de vitamine, enzime, minerale şi aminoacizi, este folosită şi ca supliment nutriţional. Preparatele cu aloe sînt de ajutor persoanelor cu sistem imunitar slăbit: oameni în vîrsta, pacienţi cu cancer sau SIDA. În general, influenţează pozitiv toate procesele patologice însoţite de o deficienţă imunitară. Stimulează capacitatea vizuală şi procesele metabolice, dă energie organismului. Ajută la refacerea organismului după intoxicaţii şi după iradieri.

Leacuri populare cu aloe

Medicina populară românească recomandă un remediu naturist din aloe macerată în miere şi vin, remediu folosit cu succes în numeroase afecţiuni digestive şi ca revitalizant în diferite tipuri de convalescenţe. Pentru acest preparat, frunzele de aloe (recoltate numai de la plante în vîrstă de 3-6 ani, neudate timp de 5 zile) se taie mărunt sau se trec prin maşina de tocat carne, apoi se combină într-un vas de sticlă după următoarea reţetă: 2 părţi frunze mărunţite, 3 părţi miere de albine polifloră şi o parte vin roşu sau suc de lămîie. Se omogenizează bine amestecul, se toarnă într-un borcan care se acoperă cu capac şi se pune la macerat timp de o săptămînă, la loc întunecos, răcoros şi uscat (de regulă la frigider). Are o valabilitate de 4-6 săptămîni. Se ia cîte o lingură de către adulţi şi o linguriţă de către copii, de 2 ori/zi, cu o oră înaintea meselor principale. Cura se ţine timp de 2-4 săptămîni. După 2 săptămîni de întrerupere, cura poate fi reluată. Pe timpul curei se elimină grăsimile, conservele, alcoolul, carnea, ouăle şi laptele din alimentaţie.

La fel de utilizat este şi sucul proaspăt de aloe. Acesta, în doze mici, trezeşte pofta de mîncare şi îmbunătăţeşte digestia. O doză prea mare are însă acţiune purgativă puternică.

Sursa: www.evenimentul.ro

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *