LifeStyle

Alocatie pentru fiecare copil, o singura indemnizatie in cazul nasterilor multiple – ordonanta nr 148/2005

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, cu modificările şi completările ulterioare, reglementează faptul că persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului Fiscal, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

Potrivit prevederilor art.6 alin.(1) din actul normativ menţionat concediul şi indemnizaţia lunară, precum şi stimulentul lunar se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 naşteri sau, după caz, pentru primii 3 copii adoptaţi, luaţi în plasament sau în plasament în regim de urgenţă ori încredinţaţi în vederea adopţiei.

Textul menţionat, cuprins în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.148/2005 cu modificările şi completările ulterioare, în prezent prevede acordarea indemnizaţiei pentru naştere şi nu pentru fiecare copil rezultat în urma unei singure naşteri. Prin urmare este un drept al părintelui şi nu al copilului. Această prestaţie înlocuieşte pe perioada concediului de creştere a copilului venitul salarial al părintelui care îndeplineşte condiţiile de acordare şi optează pentru această formă de sprijin.

Pentru fiecare copil născut, indiferent că părinţii realizează sau nu venituri profesionale, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.148/2005, se acordă alocaţia de stat pentru copii prevăzută de Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, cu modificările şi completările ulterioare, în cuantum majorat la 200 lei, faţă de cuantumul actual de 42 lei care se acordă copiilor care au împlinit vârsta de 2, respectiv 3 ani.

Ţinând cont de cele menţionate, indiferent de numărul copiilor rezultaţi la o naştere, se acordă o singură indemnizaţie. Însă, pentru fiecare dintre copiii în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, se acordă alocaţia de stat în cuantum de 200 lei, alocaţia de stat fiind un drept al fiecărui copil. Astfel, în cazul îndeplinirii condiţiilor de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, familia va beneficia de o singură indemnizaţie în cuantum de 600 lei sau 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei şi de una, două sau mai multe alocaţii de stat în funcţie de numărul copiilor în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.

Potrivit prevederilor Programului de Guvernare, avem în vedere reanalizarea sistemului de prestaţii sociale, inclusiv acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, astfel încât să răspundem solicitărilor existente, dar mai ales nevoilor reale ale populaţiei.

De altfel, modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.148/2005, este prevăzută ca prioritate în Programul Legislativ. Cu această ocazie se va avea în vedere şi reconsiderarea acordării indemnizaţiei în cazul copiilor rezultaţi din sarcini multiple, după o amplă dezbatere cu societatea civilă, ministerele şi instituţiile centrale cu atribuţii în domeniu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *