LifeStyle

Alin Totorean a invins primii 135 de km de desert australian

Dupa cum stiti din informatiile transmise de toate jurnalele de stiri, in aceste zile Australia se confrunta cu numeroase incendii cauzate de arsita fara precedent ce a lovit acest continent. Temperaturile, se pare cele mai ridicate din ultima suta de ani, care depasesc in sudul tarii 45 de grade la umbra, au facut numeroase victime. In acelasi timp, nordul este complet sub ape, inundatii isorice lovind coasta de nord a Australiei. In acest context, exploratorul roman Alin Totorean a reusit sa invinga primii 135 de km din desertul australian.

Alin si-a reluat expeditia pe 29 ianuarie pornind din Yulara si indreptandu-se spre Kings Canyon. Aceasta etapa a reprezentat cea mai lunga etapa, de 135 de km, pe jos, fara realimentare cu apa.
“Inotand prin vegetatie… afundandu-ma in nisip… rugandu-ma sa nu calc pe vreun sarpe… si gandindu-ma la urmatorul gat de apa pe care urma sa-l beau la fiecare jumatate de ora… am ajuns in cele din urma la Kathleen Springs… si Kings Canyon.
Pe tronsonul parcurs, pe langa caldura extrema – la care ma asteptam -, dificultatea majora la inaintare a fost reprezentata de vegetatia extrem de deasa. Asta mi-a redus foarte mult viteza de inaintare, iar pe alocuri am fost nevoit sa fac chiar ocoluri. Daca in Atacama nu am vazut nici fir de iarba, aici nici nu ai zice ca esti in mijlocul unui desert…”, spune exploratorul.

Dupa ce si-a alocat doua zile de repaus, astazi, 9 februarie, fotoreporterul special Terra Magazin isi va continua expeditia. Urmatoarea oprire este craterul de meteorit Gosse Bluff – situat la aproximativ 168 de km distanta.
Nici de aceasta data, traseul, estimat cam la 8 zile de mers pe jos, nu va fi unul usor. Alin are de traversat muntii Levi si James, care sunt stancosi, foarte accidentati, neoferindu-i nicio posibilitate de alimentare cu apa. Abia la jumatatea traseului, printre munti, Alin va intalni o mica asezare, Areyonga, unde isi va reface rezerva de apa. Si acest traseu, din cauza anumitor dificultati, va necesita poate ocoluri, reorientari si reconfigurari. Este foarte posibil ca, la fata locului, Alin sa fie nevoit sa schimbe ruta, in functie de configuratia reliefului si de dispunerea vailor.

Va vom tine la curent cu desfasurarea expeditiei Terra Magazin atat pe site-ul www.terramagazin.ro, cat si pe blogul http://alin-totorean.blogspot.com

Proiectul “Expeditiile TERRA MAGAZIN – Australia 2009” este sustinut de revista
TERRA MAGAZIN – cea mai citita revista lunara de popularizare a stiintelor -, Gano Excel, Ciel Voyages, One Fitness, Ziarul Stiintelor, Euroconsult, Maramont, Pizza 5 Colturi, Kayland si Amazingrace.ro
Expeditia se desfasoara sub auspiciile Societatii de Geografie din Romania si ale Muzeului National de Istorie Naturala “Grigore Antipa”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *