Alegerea şi păstrarea legumelor de sezon

Chiar dacă pe piaţă există încă din această perioadă o mare varietate de fructe ÅŸi legume, există numeroase situaÅ£ii în care calitatea lor nu este corespunzătoare, iar consumatorul este supus riscului de a se păcăli în alegerea lor. Iată cîteva sfaturi care vă vor ajuta să alegeÅ£i fructe ÅŸi legume de calitate ÅŸi să le păstraÅ£i încît să-ÅŸi menÅ£ină timp cît mai îndelungat proprietăţile. ÃŽn momentul în care alegeÅ£i salata verde acordaÅ£i mare atenÅ£ie modului în care aceasta este menÅ£inută de către comercianÅ£i. Dacă salata a fost spălată în prealabil ÅŸi observaÅ£i că este menÅ£inută umedă, nu o achiziÅ£ionaÅ£i decît dacă vreÅ£i să o consumaÅ£i imediat. Dacă vreÅ£i să cumpăraÅ£i salată pe care să o consumaÅ£i în decursul mai multor zile, alegeÅ£i-o pe cea care nu a fost spălată ÅŸi care nu are aspect veÅŸted. PuteÅ£i păstra salata în frigider, în hîrtie sau într-o cutie de plastic, timp de două-trei zile. Cînd alegeÅ£i ridichile, aveÅ£i grijă ca acestea să nu fie prea mari sau să nu aibă frunze veÅŸtede, deoarece există riscul de a fi trecute. EvitaÅ£i să cumpăraÅ£i ridichi pătate, deoarece ele se pot strica foarte repede. Ridichile se pot păstra timp de trei-patru zile în frigider sau în încăperi întunecoase ÅŸi răcoroase, în vase de sticlă. AlegeÅ£i andivele care au o culoare mai albicioasă ÅŸi evitaÅ£i-le pe cele verzi, deoarece au un gust uÅŸor amărui. Andivele trebuie consumate imediat sau cel mult la 24 de ore de la achiziÅ£ionarea lor. Andivele nu trebuie păstrate la frigider, deoarece îşi pierd gustul. Chiar dacă perioada spanacului este pe terminate, îl mai găsiÅ£i încă la comercianÅ£ii din pieÅ£e. EvitaÅ£i să alegeÅ£i însă spanacul cu frunze sau cozi prea mari. OrientaÅ£i-vă doar spre cele cu frunze mici, de un verde închis. Acesta este proaspăt ÅŸi ÅŸi-a păstrat toate proprietăţile nutritive. Spanacul se poate păstra timp de trei-patru zile, la frigider, în cutii de plastic sau în hîrtie, numai dacă nu a fost spălat în prealabil. Dacă vreÅ£i să cumpăraÅ£i roÅŸii în această perioadă a anului, este bine să le achiziÅ£ionaÅ£i pe cele bine coapte, evitînd însă să le alegeÅ£i pe cele moi sau pătate. Nu le păstraÅ£i la frigider, ci într-o încăpere întunecată ÅŸi răcoroasă, învelite în hîrtie.   Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *