Sanatate

Ai grija de bebelusul tau inca din burtica

Ai grija de puiul tau inca din burticaEsti insarcinata si abia astepti venirea pe lume a puiului tau. Ai inceput probabil pregatirile pentru camera si trusoul celui mic, iar taticul este si el bine informat in privinta evenimentului care va schimba cu siguranta viata de cuplu. Cel mai de pret cadou insa pe care il poti oferi celui mic este sanatatea, atat a ta, ca mamica, dar si a lui.Inca din primele luni de sarcina, viitoarea mama este responsabila pentru starea de sanatate a fatului. Invata sa ai grija de copilul tau inca dinainte ca acesta sa se nasca. O mamica responsabila va sti sa ii ofere fatului intreaga protectie chiar si inainte ca acesta sa se formeze pe deplin.

Prima vizita la medicul ginecolog trebuie sa aiba loc inca de la identificarea sarcinii. Aceasta este absolut necesara pentru ca medicul sa poata stabili o serie de elemente necesare bunei desfasurari a sarcinii. Tot acum va fi confirmata prezenta unei sarcini, va fi stabilita evolutia acesteia pana in prezent, varsta fatului dar si data aproximativa a nasterii.

Ai grija de puiul tau inca din burtica Tot acum se poate stabili si daca sarcina este una normala sau anormala, daca exista sau nu elemente care sa puna in pericol viata mamei sau a fatului.

Primul examen clinic al gravidei va mai consta si din efectuarea unor teste care sa stabileasca:
– grupa sanguina si RH-ul,
– prezenta unor infectii in sange sau urina,
– prezenta altor boli care pot afecta viata sau sanatatea copilului sau mamei,
– la cerere, prezenta unor afectiuni cu transmitere sexuala, leucoree sau alte scurgeri vaginale.
In plus, va fi efectuat si testul Babes Papanicolau, util in depistarea cancerului de colon.

Urmatoarele examene medicale vor fi realizate lunar, sau de fiecare data cand situatia o cere. In plus, medicii recomanda normala o crestere in greutate a mamei cu un kilogram in fiecare luna. Controlul ginecologic din primele cinci luni va urmari mai ales fluctuatiile valorilor tensiunii arteriale, starea inimii mamei si fatului, dar si starea fatului- greutate, pozitie, malformatii. Daca medicul considera necesar, pacienta va fi supusa unor examene suplimentare.

Intre luna a sasea si a noua, pacienta va pastra un ritm de control lunar, iar cresterea in greutate a mamei nu trebuie sa depaseasca doua kilograme. In aceasta perioada, viitoarea mamica va efectua lunar teste de urina, dar si ecografii. Este important de stiut ca orice femeie insarcinata, indiferent de locul de munca sau de situatia financiara, are dreptul la consultatii
medicale gratuite pe toata perioada sarcinii.

Pe langa toate acestea, femeile insarcinate sunt sfatuite sa urmeze cateva sfaturi, mai ales ca am intrat intr-un anotimp inselator in ceea ce priveste temperaturile:

– evita frigul! Acesta nu iti face bine nici tie si nici copilului. Incalta-te cat mai potrivit si poarta o vestimentatie adecvata noului anotimp. Ai grija ca hainele sa acopere mijlocul si burtica. In casa, poarta neaparat o pereche de papuci si ciorapi.
– daca simti ca te-a cuprins o raceala, pune intr-un lighean putina apa calduta si o lingura de sare grunjoasa. Stai cateva minute cu picioarele in apa calda, apoi sterge-te bine si foloseste o pereche de ciorapi grosi. Incearca, pe cat posibil, sa te tratezi cu ceaiuri si produse naturiste, si evita tot ce este chimic.
– chiar daca afara temperatura a coborat evident, nu te inchide in casa. Putina miscare, fara sa depui efort, iti va face cu siguranta bine si iti va da o stare placuta. In plus, aeriseste zilnic camera in care dormi, chiar si pentru 10 minute. Vei ajuta astfel oxigenarea, atat a ta cat si a micutului.
– ai mare grija la alimentatia pe care o adopti in aceasta perioada. Incearca, pe cat posibil, sa mananci cat mai natural, fara grasimi si zaharuri inutile. Bineinteles, nici putina ciocolata nu strica.

Nu uita- o mamica sanatoasa = un copil sanatos!

www.stilfeminin.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *