LifeStyle

Africa de Sud îşi redeschide Ambasada la Bucureşti

Africa de Sud a marchează un “nou început” prin re-deschiderea ambasadei acestei ţări în România. Ambasada este găzduită în Union Business Center, pe strada Ştirbei Vodă 26-28, Sectorul 1, Bucureşti.

Deschiderea a fost anunţată pe 10 martie 2008, în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat Dr. Nyanda Ntsaluba, Director General al Departamentului de Relaţii Externe din Africa de Sud, şi Ambasador Duduzile Moerane-Khoza, organizată la sediul Ambasadei. După conferinţă, Dr Ntsaluba şi Ambassador Khoza au fost gazdele unei recepţii organizate la Athenee Palace Hilton pentru a sărbători deschiderea Ambasadei, la care au participat aproximativ 250 reprezentanţi ai lumii diplomatice.

Cu această ocazie, Dr Ayanda Ntsaluba a declarat:

“Ne aşteptăm ca deschiderea unei noi Misiuni diplomatice a Africii de Sud să aibă un impact pozitiv imediat asupra cetăţenilor români, datorită faptului că va începe să emită vize posesorilor de paşapoarte româneşti începând din 12 martie 2008. Până acum, vizele pentru cetăţenii români au fost emise de Ambasada Africii de Sud din Budapesta, ceea ce implică cheltuieli suplimentare şi depunerea actelor cu o lună înainte de începerea călătoriei. Chiar şi în aceste circumstanţe, Ambasada Africii de Sud din Budapesta a emis un număr de 1.156 vize în 2006 şi 1.125 vize în 2007 pentru cetăţenii români. Ne aşteptăm ca acest număr să crească în 2008, ca rezultat al interesului crescând al românilor pentru călătoriile de afaceri sau de plăcere în Africa de Sud şi viitoarelor eforturi de marketing ale Ambasadei. Costul unei vize turistice sau de afaceri este de aproximativ 43 EURO.”

Apariţia unui sistem democratic în Africa de Sud la începutul anilor ‘90 a dus la crearea unei democraţii moderne a secolului 21, reprezentată de un guvern puternic ales prin intermediul unor alegeri prezidenţiale şi parlamentare periodice şi libere, o opoziţie activă şi o mass-media independentă şi vibrantă şi a redat demnitatea tuturor sud-africanilor, indiferent de rasă, religie sau credinţe. Africa de Sud participă acum din plin la comunitatea internaţională şi reprezintă acum o societate democratică, paşnică, stabilă, prosperă, non-rasistă, non-sexistă, cu respect pentru viaţă, şi care contribuie la o lume dreaptă şi echitabilă.

În acest spirit generos, Africa de Sud şi România au stabilit în mod formal relaţii diplomatice în noiembrie 1991. Africa de Sud şi-a închis ambasada rezidenţială de la Bucureşti în iunie 1998, când resurse umane suplimentare au fost necesare pentru a deschide misiuni diplomatice pe continentul african, acolo unde această ţară fusese până atunci mai puţin reprezentată datorită unor aspecte istorice nerezolvate, create de politicile guvernamentale rasiale promovate de guvernul anterior. România îşi menţine o ambasadă în Pretoria şi un Consulat General în Cape Town.

Din perspectiva Africii de Sud, relaţiile politice dintre Africa de Sud şi România se dezvoltă continuu. În 2004, Preşedintele Thabo Mbeki a exprimat intenţia Africii de Sud de a deschide o ambasadă în România. Vice-preşedintele de atunci al Africii de Sud Jacob Zuma, însoţit de Ministrul sud african al Ştiinţei şi Tehnologiei, Ministrul Adjunct de Externe şi Ministrul Agriculturii au făcut o vizită oficială în România pentru a întări relaţiile de colaborare. Un acord bilateral formal de promovare a co-operării în domeniile ştiinţei şi tehnologiei a fost semnat în timpul acestei vizite de către Guvernele celor două ţări şi este în prezent în plin implementare de către ambele părţi.

Pe lângă întărirea relaţiilor politice existente, noua misiune diplomatică va pune accentul pe consolidarea relaţiilor în domeniile comerţului bilateral, turismului, educaţiei, ştiinţei şi tehnologiei, precum şi militar.

Chiar dacă relaţiile economice dintre cele două ţări s-au îmbunătăţit în ultimii ani, nevoia de a consolida şi mai mult relaţiile în acest domeniu există, aşa cum indică şi următoarele statistici. Conform ultimelor date statistice disponibile, valoarea totală a schimburilor comerciale bilaterale  dintre Africa de Sud şi România în perioada cuprinsă între ianuarie 2007 şi noiembrie 2007 se ridică la 75,8 milioane USD. Africa de Sud exportă bunuri în valoare de 65,06 milioane USD, iar  valoarea exporturilor româneşti în Africa de Sud se ridică la 10,74 milioane USD în aceeaşi perioadă, ceea ce are ca rezultat o balanţă comercială pozitivă de 54,32 USD pentru Africa de Sud. Aceste cifre reprezintă o creştere de 135% în comparaţie cu cele din aceaşi perioadă a anului 2006. În 2006, valoarea totală a schimburilor comerciale  bilaterale dintre Africa de Sud şi România s-a ridicat la 46,45 milioane USD.

Africa de Sud exportă în România minereu de fier, produse chimice şi minerale şi fructe. Vinurile sud-africane au început să intre recent în cantităţi reduse pe piaţa românească.

În ceea ce priveşte exporturile româneşti în 2007, Africa de Sud a fost pe locul 27 în clasamentul celor mai importanţi parteneri comerciali, iar în ceea ce priveşte importurile, pe locul 30. Protocolul de extindere al TDCA – Acordul de Cooperare, Dezvoltare si Comert semnat intre Uniunea Europeană, statele sale membre pe de o parte şi Africa de Sud pe de altă parte, dar şi ţările nou intrate în UE, anume România şi Bulgaria, a fost semnat de UE şi Africa de Sud pe 10 octombrie 2007. Aplicarea acordului TDCA va susţine şi încuraja dezvoltarea şi liberalizarea comerţului cu produse, servicii şi capital şi va promova cooperarea între cele două ţări.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *