Sanatate

Aditivii alimentari nocivi sănătăţii

Listele cu ingrediente de pe produsele alimentare cuprind o succesiune de E‑uri urmate de cifre.

Acestea reprezintă aditivii utilizaţi în industria alimentară. Ceea ce nu se cunoaşte prea bine este faptul că o mare parte dintre aditivii alimentari sînt consideraţi toxici de către forurile internaţionale din domeniul sănătăţii. Mulţi aditivi sînt chiar interzişi în unele ţări.

• Aditivi alimentari care produc cancer: E131 (albastru patent), E142, E211 (benzoat de sodium), E213 (benzoat de calciu), E214 (p‑hidroxibenzoat de etil), E215 (sarea de sodium a parahidroxibenzoatului de etil), E216 (parahidroxibenzoat de propil), E217 (sarea de sodium a parahidroxibenzoatului de propil), E218 (p‑hidroxibenzoatului de metil), E239 (hexametilen tatra amina), E330 (acid citric).

• Aditivi alimentari care afectează vasele de sînge: E250 (nitrit de sodium), E251 (nitrat de sodium), E252 (nitrat de potasiu).

• Aditivi alimentari care produc boli de piele: E230 (difenil), E231 (ortofenil fenol), E232, E233 (thiabendasol).

• Aditivi alimentari care atacă sistemul nervos: E311 (galat de octal), E312 (galat de dodecil).

• Aditivi alimentari care pot produce tulburări digestive: (vomă, indigestie, colici abdominale): E338 (acid fosforic), E339 (fosfat mono/di/trisodic), E340 (fosfat mono/di/tripotasic), E341 (fosfat mono/di/tricalcic), E463 (hidropropil celuloza), E465 (metil etil celuloza), E466 (carboximetil celuloza), E 450 (difosfat di/tri/tetrasodic, di/tetrapotasic, dicalcic, biacid de calciu), E461, E407 (caragenan) din îngheţată.

• Aditivi care distrug vitamina B12: E200 (acid ascorbic).

• Aditivi care determină afecţiuni intestinale: E220 (sulfat anhidru), E221 şi E224 (metabisulfit de potasiu), E222 (sulfit acid de sodiu), E223 (metabisulfit de sodiu).

• Aditivi care cresc nivelul colesterolului: E320 (butil hidroxianisol BHA), E321 (Butil hidroxitoluen BHT).

• Alţi aditivi periculoşi: E120 (conselina, acid carminic), E124.

• Aditivi suspecţi: E121, E141 (Verde brilliant), E150 (Caramel), E153, E171, E172, E240, E241, E477.

Cei mai periculoÅŸi aditivi alimentari

• E123 este interzis în SUA şi în fostele state sovietice. Acest aditiv se găseşte în bomboane, jeleuri, dropsuri mentolate, brînză topită şi creme de brînză. Este considerat cel mai puternic cancerigen dintre aditivi. Din aceeaşi categorie face parte şi E110, care intră în componenţa dulciurilor (mai ales a prafurilor de budincă) pe care le colorează.

• E330 (acidul citric) produce afecţiuni ale cavităţii bucale şi are acţiune puternic cancerigenă. Se găseşte în aproape toate sucurile din comerţ.

• E 102 (tartrazina) este un alt colorant care se găseşte în dulciuri, mai ales budinci. Şi el are acţiune cancerigenă.

Vă recomandăm să utilizaţi această listă a principalilor aditivi alimentari, spre a reduce gradat din alimentaţie aceşti factori foarte dăunători organismului.

www.evenimentul.ro

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *