Sanatate

5 gustari la indemana pentru a te mentine in forma

Fie ca tinem o cura de slabire, fie ca pur si simplu vrem sa ne mentinem in forma,gustarile sunt o parte esentiala a unui regim alimentar echilibrat. Iata cateva idei de gustari la indemana, care ne vor ajuta sa invingem cu bine foamea si diversele tentatii “nesanatoase”.

Regula care trebuie urmata in alegerea gustarilor ideale este simpla: cu cat este mai natural (mai putin procesat), cu atat va fi mai sanatos pentru organism.

1. Legumele crude, taiate in cubulete sau fasii, constituie o varianta usor de pregatit si mai ales usor de luat oriunde cu noi. Fie ca este vorba de castraveti, ridichi, rosii cherry, telina, brocoli, salata, laptuci, conopida, morcovi sau ardei rosii, toate acestea au sub 50 de calorii/portie (cantitatea care ar incapea intr-un pahar mic). Ele pot fi consumate ca atare, combinate intre ele sau amestecate cu o lingura de iaurt simplu degresat.

2. 1-2 fructe crude, taiate in cubulete, ne vor crea impresia unei portii mai mari. Putem opta pentru un mar, o para, o nectarina (piersica), un grapefruit sau o portocala mica, ori pentru 4 caise, 3 prune, 2 kiwi-uri sau 10 boabe de struguri, si nu vom depasi 50 de calorii. Putem alege de asemenea o felie de pepene rosu, de pepene galben ori de ananas si vom consuma aproximativ 50 de calorii.

3. Foarte bune pentru organism sunt si fructele si semintele oleaginoase(fisticul, alunele de padure, nucile, migdalele, arahidele, floarea-soarelui) in stare naturala, adica nesarate si neprajite. Consumate cu moderatie (pana in 20 de grame), acestea au in jur de 150 de calorii si sunt bogate in grasimi nesaturate (grasimi “bune”), minerale, vitamine si proteine.

4. Iaurtul degresat poate fi transformat in inghetata, cu ajutorul formelor speciale. Il putem ingheta ca atare sau dupa ce l-am amestecat cu bucati de fructe ori cu putin suc natural de fructe. Ne vom cruta astfel organismul de grasimile saturate (“rele”) si conservantii care se gasesc in sortimentele de inghetata de pe piata, oferindu-i in acelasi timp un aport caloric mult redus.

5. In categoria carbohidratilor cu ardere lenta intra atat cerealele, cat si anumite fainoase (covrigeii simpli, crackers-ii, biscuitii din orez expandat sau popcornul fara adaos de ulei). In cantitati mici (30 g de covrigei/cereale simple, 20 g de popcorn, 3 crackers-i/biscuiti expandati), acestea nu depasesc 120 de calorii si regleaza cu succes nivelul de zahar din sange. De aceea, este bine sa le avem la indemana mai ales in momentele cand ne simtim extenuati sau infometati din cauza stresului.

 

sursa www.stilfeminin.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *