Evenimente

4 iulie: la multi ani America

Discursul Ambasadorului Statelor Unite ale Americii Nicholas Taubman cu ocazia zilei de 4 Iulie: “Domnule PreÅŸedinte,
DistinÅŸi membri ÅŸi colegi din cadrul Corpului Diplomatic, Doamnelor ÅŸi domnilor,
În Statele Unite şi în întreaga lume, americanii şi familiile, prietenii şi vecinii lor se strâng în oraşe mari sau mici, în parcuri şi biserici, pe malul râurilor sau al lacurilor, pentru a marca această zi: cea de-a 232-a aniversare a independenţei Statelor Unite. 

În fiecare an, unii îşi pun semne de întrebare cu privire la starea naţiunii noastre. Aceştia pot critica politicile interne şi externe ale unui guvern sau ale altuia. Într-adevăr, avem destule probleme de care să ne preocupăm, de la economie la încălzirea globală, la lupta comună împotriva terorismului şi la multe alte chestiuni.

Aşadar, în timp ce ne gândim la libertatea şi democraţia noastră, în ziua de 4 iulie 2008, ce vedem cu toţii, ca naţiune? Ce găsim în cel de-al 232-lea an în care democraţia americană este puternică, chiar mai puternică decât a fost vreodată, indiferent de provocări?

Cum se explică acest lucru?  Dezacordurile privind politica externă, nevoile interne şi toate valorile noastre abundă. Lista defectelor şi a problemelor noastre este lungă. Cu toate acestea, aş spune cu încredere că suntem mai liberi şi mai puternici decât am fost în orice alt moment al istoriei noastre.

Puterea noastră stă în Constituţie. Este ancora noastră în vremuri tulburi, o sursă constantă de susţinere pentru democraţia noastră şi lumina eternă care ne ghidează. Atunci când avem îndoieli, apelăm la Constituţie şi la corpul de legi aferent. De-a lungul anilor, Constituţia americană a fost amendată de 27 de ori pentru a schimba, în mod subtil, direcţia în care ne îndreptam. Aceste schimbări contribuie la consolidarea încrederii noastre în acest document şi în statul de drept.

Date fiind toate acestea, cea mai importantă parte a Constituţiei este una intangibilă: credinţa şi încrederea americanilor în Constituţie. Convingerea noastră comună este că aparatul legislativ, cel juridic şi cel prezidenţial ale guvernului acţionează conform Constituţiei şi în baza acesteia. Vorbim despre convingerea că legea este sacră şi că toată lumea trebuie să o respecte.

Atunci când Congresul votează, avem legi.

Atunci când preÅŸedintele apără, protejează ÅŸi îşi îndeplineÅŸte îndatoririle constituÅ£ionale, îl urmăm – sau o urmăm.

Atunci când sistemul nostru juridic – până la Curtea Supremă – emite o hotărâre, o respectăm şi ne supunem.

În această zi de 4 iulie 2008, America rămâne puternică datorită unui bun intangibil: încrederea în noi înşine şi în statul de drept. Această încredere intangibilă în Constituţia noastră înseamnă că suntem convinşi că putem depăşi orice provocare.

În calitate de Ambasador al Statelor Unite ale Americii, am venit aici în 2005, când România era nou membru NATO, un partener din ce în ce mai important al Statelor Unite. De atunci, România a devenit mai puternică şi mai înţeleaptă. Sunteţi membri ai Uniunii Europene. Economia românească se dezvoltă într-un ritm alert. Aţi găzduit cel mai mare summit NATO din istorie, fiind unul dintre cele mai bine organizate şi cele mai reuşite evenimente, conform opiniei generale. România este o ţară importantă, dintr-o regiune importantă, care joacă un rol important. Chiar dacă vă confruntaţi – ca americanii, de altfel – cu numeroase provocări, cu numeroase nevoi care încă nu sunt satisfăcute, România progresează şi chiar deschide drumuri.

În aceşti trei ani, parteneriatul nostru strâns a devenit mai puternic. România nu este doar un partener puternic, ci şi un prieten adevărat şi de încredere al Statelor Unite. Simţim cu toţii şi apreciem căldura şi prietenia de care daţi dovadă, iar noi facem tot posibilul pentru a răspunde la fel. Parteneriatul şi prietenia dintre ţările noastre au consolidat ambele state.

Mulţumim, România, pentru că mergi înainte alături de America.
La mulţi ani de 4 iulie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *